Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдання часу – перехід на адресність соціальних послуг

1 жовтня 2013 - 15:30

У Міжнародний день громадян похилого віку в обласній державній адміністрації відбувся брифінг директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігоря Мещана з питань захисту, підтримки та соціальних гарантій ветеранів, дітей війни та пенсіонерів.

За даними посадовця, на сьогодні в області проживає 521,9 тисячі громадян похилого віку, серед них 265,4 тисячі ветеранів праці,  68 тисяч ветеранів війни та 206,6 тисячі дітей війни.

- Завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України за останні роки  планка соціального захисту однієї з найбільш уразливих категорій населення – людей похилого віку -  піднята на якісно новий рівень, - повідомив Ігор Мещан.

Так, лише у поточному році на розрахунки за житлово-комунальні послуги передбачено 204,4 млн. грн. Крім того, понад 16 тисяч громадян отримують пільги готівкою на придбання для побутових потреб вугілля та скрапленого газу. Загалом адресною соціальною допомогою за програмою житлових субсидій користуються щомісячно близько 24,2 тисячі сімей.

Крім того, за рахунок Держбюджету закуплено 630 путівок для запорізьких ветеранів.

Паралельно з державними програмами в області діє програма «Назустріч людям», загальний обсяг фінансування якої тільки в поточному році склав 7,1 млн. грн..

- Ця програма  спрямована на забезпечення потреб ветеранів та інвалідів, адресну допомогу, оздоровлення, реабілітацію. Заходи програми фінансуються вчасно та в повному обсязі, - повідомив директор Департаменту.

Серед заходів програми - адресна допомога людям, яким виповнилося 90 років та більше. Такий проект реалізується тільки в Запорізькому краї та не має аналогів в Україні.

Також за цією програмою виділено 1,5 млн. грн.. на оздоровлення ветеранів, дітей війни та інвалідів. На ці кошти було придбано 241 путівку до санаторіїв області.

Особливий напрямок роботи працівників Департаменту та центрів соціального обслуговування – піклування про самотніх людей похилого віку. Наразі близько 30 тисяч самотніх жителів області отримують до 40 видів соціальних послуг.

Крім того, на території регіону працює п’ять стаціонарних відділень, у яких проживають 130 осіб, які потребують  постійного стороннього догляду. Також 13 тисяч громадян цієї категорії обслуговуються вдома.

У соціальній сфері області працюють 11 комунальних стаціонарних установ (будинків – інтернатів) на 2766 місць. У поточному році на їх діяльність в обласному бюджеті  передбачено 102,4  млн. грн. Середньомісячні витрати на утримання одного дорослого підопічного становлять близько 3 тис. грн.

- Департамент уже деякий час співпрацює з французькими експертами TWINNING проекту «Підтримка розвитку системи соціальних послуг в Україні». Після ознайомлення з нашою структурою соціальної допомоги вони були вражені: Франція - значно багатша країна, але там передбачено набагато менше  видів соціальної допомоги для громадян. Тому серед пріоритетів подальшої роботи залишається оптимізація системи соціальних послуг та перехід  її на адресність, - окреслив завдання Ігор Мещан.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області