Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Боротьба із соціальними хворобами на місцях має бути активізована

2 жовтня 2013 - 16:23

Відбулося чергове засідання координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам при обласній державній адміністрації, яке провів заступник голови ОДА Андрій Запорожченко.

Цього разу члени коордради зосередили увагу на роботі, яка спрямована на виявлення та  протидію розповсюдження туберкульозу на місцях.

Протягом першого півріччя  в області методом бактеріоскопії було обстежено 5598 осіб, серед яких виявлено 149 хворих на туберкульоз. Ефективність обстеження склала 2,7% проти 2,2 % за аналогічний період минулого року. Серед територій, де профілактична робота організована на достатньо високому рівні -  Запоріжжя та Енергодар.

У ході засідання були заслухані звіти представників територій з низьким рівнем обстеження громадян з груп ризику – Михайлівського, Куйбишевського та Приазовського районів. На цих територіях значно вищий показник захворюваності на туберкульоз ніж середньообласний, а рівень обстеження населення, особливо з груп ризику, навпаки, нижчий.

Характеризуючи поточну ситуацію, представники районів посилалися на недостатнє фінансування з районних бюджетів заходів програм,  спрямованих на  протидію соціальним хворобам.

- Виявлення та діагностика туберкульозу не потребує додаткових коштів. Це питання суто організаційного характеру. Необхідно виявити групи ризику, обстежити їх, взяти матеріал на безкоштовний аналіз. Тож прошу врахувати це зауваження у подальшій роботі, - акцентував увагу присутніх заступник голови ОДА Андрій Запорожченко.

Коментуючи ситуацію із фінансуванням, посадовець порадив включити до складу районних коордрад голів сільських та селищних рад.

Серед заходів, які приносять конкретні результати на місцях, – робота виїзних флюорографів. Практика організації їх роботи буде продовжена в наступному році, оскільки дозволяє обстежити громадян, не виїжджаючи з населеного пункту.

Також на цих територіях потребує посилення робота щодо виявлення хворих на наркоманію та хвороб, які передаються статевим шляхом. Приміром, торік у Приазовському районі був проведений всього один рейд «Здоров’я» (за підтримки працівників райвідділу ГУМВС України в Запорізькій області). У поточному році – жодного.

За підсумками обговорення цих питань члени координаційної ради надали протокольне доручення щодо вжиття ряду заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації на проблемних територіях.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни