Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реалізація земельної реформи – шлях до ефективного використання земель та наповнення бюджетів

3 жовтня 2013 - 11:15

Реалізація земельної реформи – шлях до ефективного використання земель та наповнення бюджетів

У Мелітополі відбулося виїзне засідання колегії Головного управління Держземагентства в Запорізькій області, яке провів начальник підрозділу  Іван Гашенко.

Серед актуальних питань, винесених на розгляд запорізьких та мелітопольських землевпорядників, - оренда земель сільськогосподарського призначення державної форми власності,  стан виконання робіт з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, ведення Державного земельного кадастру та його інформаційне наповнення.

Політикою Президента України та Уряду визначено головні завдання в частині розпорядження землями сільськогосподарського призначення: недопущення дерибану земель державної форми власності, підвищення ефективності їх використання та збільшення надходжень до бюджетів від платежів за землю.

У зв’язку з цим спеціалісти Держземагентства в Запорізькій області провели системний моніторинг діючих договорів оренди земельних ділянок с/г призначення державної форми власності. За його підсумками визначено, що на території регіону налічується 2,5 тис. чинних договорів оренди земель загальною площею 60 тис. га.

Як пояснив Іван Гашенко, такий моніторинг дав можливість виявити договори оренди, в яких ставка орендної плати не відповідає законодавчим вимогам (менше 4% від нормативної грошової оцінки земель).  Тому керівники місцевих управлінь Держземагенства отримали завдання – у стислий термін переглянути та привести у відповідність всі договори оренди. Про цю роботу керівники територіальних підрозділів мають звітувати щотижня до ГУ Держземагенства в області.

Не менш важливим завданням, визначеним програмою економічних реформ Президента України, є проведення та своєчасне поновлення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

У поточному році повністю завершена ця робота в м. Енергодар, м. Кам’янка-Дніпровка та с. Хортиця Запорізького району. Також поновлено застарілі матеріали нормативно-грошової оцінки земель у м. Бердянськ та двох селах Кам’янсько-Дніпровського району.

Спеціалісти ГУ Держземагентства в Запорізькій області розробили і погодили з облдержадміністрацією план-графік повторного проведення робіт з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів до кінця поточного року та І півріччя 2014 року. У найближчих планах – поновлення нормативної грошової оцінки трьох населених пунктів Нововасилівської сільської ради Бердянського району.

 На постійному контролі землевпорядників області залишається питання ведення Державного земельного кадастру. З початку року на території регіону зареєстровано 19,5 тисячі земельних ділянок. Найкраще ця робота організована в Бердянському, Запорізькому та Оріхівському районах.

Постійну увагу запорізькі землевпорядники приділяють удосконаленню якості обслуговування населення. З цією метою в обласному центрі надання адміністративних послуг здійснюється за принципом «єдиного вікна». Впроваджено апаратно-програмний комплекс електронного керування чергою. Наразі вивчається можливість розміщення державних кадастрових реєстраторів у приміщеннях районних та міських дозвільних центрів.

- Земельна реформа є однією з ключових у програмі економічних реформ Президента України. Перед органами Держземагентства поставлено цілий ряд невідкладних завдань, серед яких першочерговими є: наповнення бази Державного земельного кадастру, завершення інвентаризації земель усіх категорій, наведення порядку у використанні земель, забезпечення своєчасного поновлення матеріалів застарілої нормативної грошової оцінки земель. В інтересах розвитку держави та регіону запорізькі землевпорядники повинні докласти максимум зусиль для своєчасного та якісного виконання цих робіт, - наголосив начальник ГУ Держземагентстсва в області Іван Гашенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни