Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Несприятливі погодні умови відстрочують збір урожаю та посівну кампанію

4 жовтня 2013 - 15:48

Несприятливі погодні умови  відстрочують збір урожаю та посівну кампанію

Відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань проведення комплексу осінньо-польових робіт, яку провів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк. У селекторній студії Запорізької області працювали перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко та заступник голови ОДА Олег Ніколенко.

Як пояснив Міністр аграрної політики та продовольства України, приводом для проведення наради стали несприятливі погодні умови, які не тільки негативно позначаються на збиральній та посівній кампаніях, але й стали причиною коливання цін на споживчому ринку країни.

За даними урядовця, українські аграрії вже зібрали 75% зернових та зернобобових культур. Не оброблено ще близько 7,5 млн. га. На полях залишається кукурудза, гречка, просо, соняшник, а також овочі та картопля. При цьому через дощі буквально  щодня знижується якість урожаю.

Погода не дозволяє на повну потужність проводити і посівну кампанію. Такі території як АР Крим, Донецька, Одеська, Кіровоградська, Херсонська та Київська області засіяли озимих тільки  4 – 41 % до плану.

Учасники селекторної наради заслухали рекомендації науковців щодо дотримання оптимальних строків посівної в сучасних погодних умовах.

Як відзначив Микола Присяжнюк, така ситуація викликала ажіотажне зростання цін на продовольчому ринку, хоча для цього не було жодних обґрунтованих причин.

У країні вже зібрано достатньо для внутрішніх потреб овочів та картоплі. Так, зібрано 22 млн. тонн картоплі при потребі 6,5  млн. тонн, 860 тис. тонн буряка (потреба – 500 тис. тонн) та 2 млн. тонн капусти (потреба – 1,6 млн. тонн). Аналогічна ситуація з іншими складовими борщового набору – цибулею та морквою.

У зв’язку з цим Міністр доручив представникам обласних державних адміністрації посилити контроль за необґрунтованим зростанням цін, а також забезпечити проведення продовольчих ярмарків.

Щодо ситуації в Запорізькій області перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко доповів, що запорізьким аграріям необхідно ще зібрати з 5% площ пізніх зернових, 26% - технічних культур та 13% - картоплі та овочів. При сприятливих погодних умовах ця робота буде завершена до кінця жовтня.

Крім того, в області буде продовжена практика проведення традиційних продовольчих ярмарків, які працюють щосуботи в усіх містах та районах області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.