Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Для співпраці запорізького і німецького бізнесу існує багато резервів»

8 жовтня 2013 - 15:53

Голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко зустрівся з німецькою бізнес-делегацією  на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом Німеччини в Україні  паном Крістофором  Вайлем. Учасники зустрічі обговорили інвестиційний клімат Запорізької області, а також напрямки співпраці, які були би цікаві обом сторонам.

Перед зустріччю з бізнес-делегацією Олександр Пеклушенко обмінявся думками з паном Крістофором  Вайлем щодо співпраці Запорізької області та Німеччини, а також  євроінтеграції України.

- Ми зустрічаємося в епоху значних змін для України – напередодні підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Дуже приємно відзначити, що Федеративна Республіка Німеччина була, є та залишатиметься в майбутньому серед провідних країн Європи, яка активно та послідовно підтримує курс України на здійснення масштабних соціально-економічних та політичних реформ, спрямованих на всебічне зближення з Європейським Союзом та захист європейських цінностей, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Посадовець підкреслив, що під керівництвом Президента України Віктора Януковича сьогодні в країні реалізуються безпрецедентні за масштабами та глибиною перетворення в усіх галузях суспільного життя.

- Для Запорізької області Німеччина з її потенціалом, міжнародним авторитетом та можливостями є одним з найбільш перспективних торгово-економічних партнерів у Центральній Європі. Вона входить у десятку країн за обсягом зовнішньоекономічної торгівлі з нашою областю. Тим не менш, обсяги торгівлі та послуг між Запорізькою областю та Німеччиною за перше півріччя поточного року склали 107,1 млн. доларів, зменшившись на 21,8 млн. доларів. Ми розуміємо, що ці цифри не відображають у повній мірі весь наявний потенціал, існує багато резервів, які необхідно використовувати. Саме сьогоднішній захід – проведення українсько-німецької бізнес-місії сприятиме розширенню співпраці між нашими країнами, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Керівник області наголосив, що серед успішних прикладів українсько-німецької співпраці в області – підприємство в сфері сонячної енергетики ТОВ «Менеджер Україна» та спільне підприємство «Ремондіс Запоріжжя», яке надає послуги з вивозу та захоронення сміття в м.Запоріжжя.

- Я справедливо називаю Запорізьку область Україною в мініатюрі, адже саме в нашій області є все, що і в інших куточках країни, але є й те, чого немає більше ніде в світі – нашої гордості, нашої перлини острова Хортиця. Запорізька область - це житниця України, цього року наші хлібороби зібрали 2,02 млн. тонн зерна, а це – шосте місце в Україні. Українські автомобілі – це Запорізький автомобілебудівний завод, українські літаки – це АТ «Мотор Січ», і навіть метал, без якого неможливо зробити автівку чи літак, виробляється в Запорізькому краї. Крім того, 30% електроенергії – це теж Запорізька область, саме в нас є всі види виробництва електроенергії, - повідомив Олександр Пеклушенко.

Запорізька область посідає третє місце серед регіонів України за обсягом промислового виробництва. У нас виробляється 24,8% сталі, 26,2% електроенергії, 42,9% легкових та 29,3% вантажних автомобілів усієї України.

- Президент України Віктор Янукович постійно наголошує на важливості залучення іноземних інвестицій. Перебуваючи в Запорізькій області, ви матимете можливість ознайомитися з перспективами вкладення інвестицій в одну з найбільш динамічних областей України з потужним потенціалом розвитку. Запевняю, що ті, хто буде інвестувати в Україну зараз, про це точно не пожалкують. Про це не можна було б сказати так сміливо ще три-чотири роки тому, але зараз, коли політична ситуація в країні стабілізувалась, коли для інвесторів створюються комфортні умови та надається всебічне сприяння з боку влади всіх рівнів, – це саме той час, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

Підбиваючи підсумки, керівник області висловив сподівання щодо того, що українсько-німецька співпраця буде плідною та сприятиме створенню нових контактів між підприємствами нашого регіону та представниками бізнес-кіл Німеччини у всіх сферах життєдіяльності.

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні  пан Крістофор  Вайл подякував Олександру Пеклушенку за теплий прийом та зазначив, що для німецького бізнесу Запорізька область представляє особливий інтерес.

- Наразі вирішальний момент для України - залишається не так багато часу до саміту в Вільнюсі, де буде розглядатися питання підписання Угоди між Україною та Європейським Союзом.  Невірно говорити, що Україна зробила європейський вибір, адже Україна – це і є Європа. Коли угоду буде підписано, це стане великим поштовхом для реалізації масштабної інвестиційної програми, якої не було в Україні за всі роки її існування, - зазначив Крістофор  Вайл.

Високий гість підкреслив, що Запорізька область може чимало запропонувати німецькому бізнесу, і за підсумками цієї поїздки буде напрацьовано багато корисних зв’язків,  які будуть використані в майбутньому.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»