Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Петро Гончарук: «Ми маємо багато перспективних пропозицій для німецького бізнесу щодо залучення інвестицій у запорізьку економіку»

9 жовтня 2013 - 09:28

У Запорізькій торгово-промисловій палаті відбулася коопераційна біржа німецьких та запорізьких підприємців різних сфер діяльності, в якій взяв участь заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук. Посадовець презентував гостям з Німеччини інвестиційний потенціал Запорізького краю та запропонував кілька напрямків, за якими можна налагоджувати  співпрацю.

Коопераційна біржа відбулась у рамках відзначення Дня німецької єдності в Запорізькій області, який організовано за підтримки Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина у м.Донецьк та Делегата німецької економіки в Україні Олександера Маркуса.

У заході взяли участь представники німецьких компаній, які тільки планують налагоджувати співпрацю із запорізьким бізнесом, а також представники німецького бізнесу, які вже присутні на українському ринку, такі як MAN Truck & Bus Ukraine TOV, Viessmann Group, група компаній Hörmann, «Siemens Україна», BASF TOV, группа «Ремондіс Україна», незалежена юридична фірма Arzinger.

Серед сфер діяльності німецьких компаній – проектування та виробництво електронних приладів для автопрому, промислового транспорту та опалювального обладнання, хімічна промисловість, утилізація твердих побутових відходів, оренда та продаж мобільних приміщень, охорона та безпека, консалтинг тощо.

З метою встановлення нових ділових контактів та обміну досвідом з європейськими колегами у заході взяли участь великі та середні запорізькі підприємства, серед яких АТ «Мотор Січ», ВАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Дніпроспецсталь», СП «Таврія-Магна», ПАТ «Запорізький оліяжиркомбінат», ТОВ «Таврійська ливарна компанія «ТАЛКО», ТОВ «Автопривід», ТОВ «Біогаз Україна».

Презентуючи учасникам бізнес-делегації потенціал Запорізької області, Петро Гончарук закцентував увагу на тому, що обсяг реалізованої промислової продукції за січень-серпень поточного року складає 48,7 млрд. грн., за цим показником регіон посідає третє місце в Україні. Питома вага області в обсязі реалізації промислової продукції України складає 6,7%. Це в черговий раз доводить, що промисловість – одна з найперспективніших галузей для співпраці.

- Обсяги виробництва промислової продукції області серед регіонів України складають: сталі – 24,8%, вольтної апаратури – 53,1%, легкових автомобілів – 42,8%, вантажних автомобілів – 29,3%. За дев’ять місяців поточного року областю вироблено 37,24 млрд. кВт електроенергії. Таким чином, кожний 4 кВт в Україні виробляється на запорізькій землі, - повідомив Петро Гончарук.

Запорізька область – один з найбільших в Україні виробників сільськогосподарської та харчової продукції. Так, у регіоні функціонує 2957 фермерських господарств, посівні площі області займають 2242,2 тис. га, що складає 5,4% сільгоспугідь України.

Валове виробництво продукції за вісім місяців поточного року склало 5,8 млрд. грн. Зібрано зернових та зернобобових культур 2,02 млн. тонн та соняшника – 570,6 тис. тонн, але збір урожаю триває, опрацьовано 73% полів.

- Президент України Віктор Янукович постійно наголошує на важливості залучення іноземних інвестицій. Це курс,  яким  крокують усі регіони України, і кожен визначає ті галузі, які можуть бути найбільш цікавими для потенційних інвесторів.  Запорізький край пропонує розглянути варіанти створення та функціонування промислових парків, утилізації твердих побутових відходів, реалізації проектів у галузі альтернативної енергетики та енергозберігаючих технологій, туристичного бізнесу, розвитку малого та середнього бізнесу, переробки сільськогосподарської продукції тощо, - підсумував Петро Гончарук.

За словами Олександера Маркуса, наразі дуже багато залежить від підписання угоди між Україною та Європейським Союзом, після цього і німецькі, й інші європейські підприємства набагато активніше інвестуватимуть в українську економіку. Також він наголосив, що  вже є низка напрямків, за якими було б цікаво працювати учасникам бізнес-делегації.

 

Довідкова інформація:

Перша українсько-німецька коопераційна біржа відбулася в Запорізькій торгово-промисловій палаті в жовтні 2007 року. Її відкриття стало логічним продовженням підписання угоди про створення українсько-німецького коопераційного бюро, яке працює на базі Запорізької та Магдебурзької ТПП.

Зустрічі німецьких та запорізьких підприємців у рамках роботи Бюро стали вже традиційними. Ділові переговори проводяться з метою налагодження бізнес-зв’язків та обговорення спільних проектів. Серед прикладів результативної співпраці - екотехнологічна компанія «Гранік», яка закуповує на аукціонах Німеччини комунальну техніку, необхідну в сфері поводження з відходами, фахівці ТОВ «Настрій» та «Чиста енергія»  підвищують кваліфікацію на семінарах у Німеччині з питань енергоефективності; Запорізький національний університет співпрацює з німецькими колегами у сфері енергозбереження та енергоефективності як складових фасиліті менеджменту нерухомості.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»