Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Культ Пресвятої Покрови – від козацтва до сучасності

9 жовтня 2013 - 15:13

Культ Пресвятої Покрови – від козацтва до сучасності

У рамках проведення IV Всеукраїнського козацького фестивалю “Покрова на Хортиці”  в церкві Покрови Пресвятої Богородиці історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця» відбулася презентація виставки ікон “Пресвята Покрова”.

У заході взяли участь заступник голови-керівник апарату  облдержадміністрації Юрій Пелих, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Конарева, настоятель Свято-Покровського архієрейського кафедрального собору, протоієрей отець Олег Семенчук, керівництво та співробітники Національного заповідника “Хортиця”, науковці та представники громадськості.

Відкриваючи виставку, Юрій Пелих передав вітання від імені голови обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка.

 - Запорозьке козацтво традиційно вважається захисником християнської віри на теренах України. Запорожці свято шанували іконописні образи як невід’ємну частину свого духовного життя. Святі образи в храмі на о. Хортиця, в самому серці України, стануть для сучасників символом відродження духовності і віри, що завжди були орієнтиром для наших славних предків – запорозьких козаків, - зазначив посадовець.

На виставці експонуються оригінальні ікони кінця XVIII – початку XX століть з фондової колекції Національного заповідника «Хортиця», Запорізької єпархії, обласного краєзнавчого музею, приватного колекціонера Гущі В.О.

Центральне місце в експозиції відведено образу Покрови Пресвятої Богородиці як головній заступниці січової громади.

Найголовнішим храмовим святом січовиків вважалося свято Покрови Пресвятої Богородиці. Культ Покрови символізував захист християн у їхній боротьбі за віру й виявився найбільш близьким для запорозьких козаків, які проголошували гасло захисту православної віри. Часте перебування у військових походах, постійна небезпека з боку сусідів змушували запорожців звертатися за допомогою i заступництвом до небесних сил. Запорожці вірили, що Божа Матір покриває і захищає їх.

Виставка працюватиме до 16 жовтня 2013 року.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ