Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Якість та ефективність виробництва продуктів харчування – взаємозалежні та мають доповнювати одна одну

14 жовтня 2013 - 14:29

Якість та ефективність виробництва продуктів харчування – взаємозалежні та мають доповнювати одна одну

У виставковому центрі «Козак-Палац» відбулася нарада з обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно безпеки харчових продуктів». У заході взяли участь директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький, директор Департаменту сертифікації та якості Запорізької торгово-промислової палати Олександр Коноваленко, керівники та фахівці з якості підприємств з вироблення харчових продуктів та напоїв у області.

- На засіданні 18 вересня Кабінет Міністрів України одноголосно схвалив проект Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Таким чином, курс України - це євроінтеграція, тож державна політика будуватиметься так, щоб неухильно йти цим курсом. При входженні в зону вільної торгівлі виробники продуктів харчування при виході як на зовнішні, так і на внутрішні ринки збуту зіткнуться з жорсткими умовами конкуренції, яка вимагає, перш за все, зниження собівартості і поліпшення якості продукції, - Андрій Ревуцький.

За словами посадовця, в розвинених країнах якість продукції формується під впливом низки чинників, серед яких - активне прагнення фірм до оперативного використання досягнень науково-технічного прогресу, ретельне вивчення вимог внутрішнього і міжнародного ринків, а також потреб різних категорій споживачів, інтенсивне використання творчого потенціалу персоналу через навчання, виховання, систематичне підвищення кваліфікації, різноманітну мотивацію матеріального і морального характеру.

- Для забезпечення якості продукції необхідно керуватися перевіреним практикою багатьох фірм основним принципом: робити якісно - завжди вигідніше. Якість продукції визначається тим її вирішальним значенням, яке вона має для споживача і його виробника. Якість і ефективність виробництва перебувають у прямій залежності і доповнюють одне одну, а якість – це основа виживання фірми в умовах внутрішньої і особливо міжнародної конкуренції. З позиції споживача якість виробу визначає ступінь задоволення потреб, на які повинен своєчасно орієнтуватися його виробник, - зазначив керівник департаменту.

Законопроектом  пропонується внесення змін до 13 законодавчих актів України.

- У зв’язку з проведенням адміністративної реформи, започаткованої Президентом України Віктором Януковичем, пропонується змінити положення, що визначають функції, завдання і компетенцію органів виконавчої влади у сфері контролю за безпекою харчових продуктів. Також пропонується уточнити та посилити відповідальність виробника і посадових осіб за порушення обов’язків, визначених законодавством про безпеку харчових продуктів. У зв’язку з цим пропонується доповнити Кримінальний кодекс України та Кодекс про адміністративні правопорушення новими положеннями, - повідомив Андрій Ревуцький.

За словами посадовця, прийняття закону дозволить удосконалити систему державного контролю у сфері безпеки харчових продуктів з урахуванням вимог законодавства ЄС, чітко врегулювати відносини між органами виконавчої влади, операторами ринку харчових продуктів та споживачами, а також визначити порядок забезпечення безпеки харчових продуктів, вироблених та тих, які знаходяться в обігу, ввозяться/пересилаються на митну територію України та/або вивозяться/пересилаються з неї. Також цей закон дозволить здійснити формування конкурентного середовища у сфері безпеки харчових продуктів.

- Прийняття даного закону зобов’яже операторів ринку харчових продуктів розробляти, вводити в дію та застосовувати чинні процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних чинників та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах цієї системи, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів, - підсумував Андрій Ревуцький.

Після наради посадовець запросив учасників наради відвідати XVIІ  міжрегіональну багатогалузеву виставку товарів широкого вжитку «Покровський ярмарок», який проходив на першому поверсі виставкового центру «Козак-Палац».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович