Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На полотнах - “Фрагменти вічності”

16 жовтня 2013 - 16:30

На полотнах - “Фрагменти вічності”

У Запорізькому художньому музеї  відкрилася виставка видатних українських художників, присвячена ювілеям Галини Неледви (до 75-річчя від дня народження) та Віктора Рижих (до 80-річчя від дня народження) за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій. В експозиції є  27 творів, які зберігаються в фонді музею (до речі, в Національному художньому музеї  України зберігається тільки вісім полотен цих митців), а також роботи їх доньки Олени Рижих. Віктор та Олена  Рижих побували на мистецькому святі особисто.

У картин Галини Неледви та Віктора Рижих дивовижна доля. Відомі глядачам по всесоюзних та закордонних виставках 1970-1980-х років, сьогодні вони увійшли в історію українського образотворчого  мистецтва.

Твори народного художника України, дійсного члена Академії мистецтв України Віктора Рижих багато в чому визначили рівень українського живопису 1970-х років, його характер, напрямок пошуків. Він був визнаний першовідкривачем нової живописної манери. Більше 50 років художник незмінно залишається самим собою, нікого не наслідуючи.

В експозиції 10 творів живописця — сюжетні композиції і пейзажі: “Музика”, “Міжнародні змагання”, “Туркменські килими”, “Аеропорт”.     Віктор Рижих у своїй творчості постійно звертається до пейзажу. В експозиції три венеціанських і один іспанський мотиви. Твір “Храм в Ов'єдо”, створений у 2006 році, Віктор Іванович передає в дар музею.

Заслуженому художнику України, Почесному члену Академії мистецтв України  Галині Неледві підвладний будь-який жанр — портрет, композиція, пейзаж, натюрморт. На родинній виставці представлено 14 робіт Галини Неледви.

А твори Олени Рижих подаровані Запорізькому художньому музею з побажанням: “с сердечным пожеланием процветания, благоденствия, расширения, всесторонней помощи всех сил земных и небесных”.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни