Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області

Про хід реформування державної і комунальної власності в Україні та області за підсумками 9 місяців 2013 року

25 жовтня 2013 - 13:56

Приватизація є важливою складовою частиною системної економічної реформи, яка є основою для модернізації держави. Роздержавлення власності – це, насамперед, економічно конкуруючі відносини між товаровиробниками, підвищення ефективності виробництва, зростання його результатів, пожвавлення ділової активності і підприємницької діяльності, ліквідація безгосподарності, корупції, «тіньової» економіки та інших негативних явищ.

Основними законодавчими актами, що регулюють процеси приватизації в Україні є Закони України «Про приватизацію майна державних підприємств», «Про приватизацію невеликих державних підприємств» (малу приватизацію), «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі», «Про державну програму приватизації на 2012-2014 роки» та «Про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо реалізації положень Державної програми приватизації на 2012-2014 роки». Положення цих законів розвивають і доповнюють Укази Президента України та інші законодавчі акти.

На сьогодні частіше об’єктами приватизації стають структурні підрозділи, які за класифікацією відносяться до об'єктів малої приватизації (єдині майнові комплекси державних підприємств, їх структурні підрозділи, у тому числі ті, що передані в оренду; об’єкти незавершеного будівництва; об’єкти соціально-культурного призначення; акції (частки, паї)).

За 9 місяців 2013 року в процесі приватизації в Україні змінили форму власності 826 об'єктів, з яких державних – 106, комунальних – 720. По Запорізькій області за цей період змінили форму власності 63 об’єкта, з них державної – 1, комунальної –62 об’єкта, які реформувалися в основному шляхом викупу.

За січень-вересень 2013 року в Україні від приватизації державного майна та інших надходжень, безпосередньо пов’язаних з процесом приватизації, перераховано до державного бюджету майже 920 млн. грн. За цей період по Запорізькій області до загального фонду державного бюджету перераховано понад 1,9 млн. грн.

Приватизація державного та комунального майна за 9 місяців здійснювалася виключно за грошові кошти. За даними Департаменту фінансів Запорізької облдержадміністрації від відчуження комунального майна за звітний період до обласного та місцевих бюджетів області перераховано майже 9 млн. грн.

В процесі приватизації значне місце займає орендна форма господарювання. Станом на 1 жовтня 2013 року по Україні надходження коштів від оренди державного майна до державного бюджету становить майже 787 млн. грн., по Запорізькій області до Державного бюджету України перераховано майже 9 млн. грн.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку