Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Секретаріат Президента України повідомляє

13 січня 2006 - 15:32

10 січня 2005 року Верховною Радою України схвалена Постанова № 3295-ІV, в якій йдеться про відставку Прем'єр-міністра України та членів Кабінету Міністрів України.

 

Це рішення викликало широкий резонанс у суспільстві та занепокоєння тим, що Верховна Рада України, ухваливши рішення поза межами норм Конституції України, зробила черговий крок до руйнації політичної, соціальної та економічної стабільності в державі. У численних зверненнях, які надходять до Секретаріату Президента України з різних регіонів України, висловлюється стурбованість можливою дестабілізацією ситуації та покладається надія, що Президент України не допустить політичної кризи в Україні та забезпечить дотримання норм чинного законодавства усіма органами та посадовими особами в державі.        

 

Повідомляємо, що Президентом України та Урядом вживаються всі необхідні заходи аби не допустити розхитування політичної кризи в державі. У своїй заяві Президент України висловив чітку позицію про те, що Уряд продовжує виконувати свої повноваження, а стабільність у суспільстві буде забезпечено. Міністерство юстиції України підготувало правовий висновок, щодо ухвалення Верховною Радою України Постанови №3295-IV. При цьому звертаємо увагу, що:

 

1.       Кабінет Міністрів України виконує свої повноваження до того часу, поки новосформована на чергових виборах Верховна Рада України не призначить новий склад Уряду.

 

2.       Прийняття Верховною Радою України постанови про відставку Уряду не дає підстав для формування нового Уряду як парламентом України так і Президентом України через правові прогалини, що мають місце в ухвалених Парламентом 8 грудня 2004 року змін до Конституції України, які відомі всім під назвою "політреформа". Саме тому нинішній Уряд муситиме працювати у нинішньому складі до формування нового Уряду уже після обрання Верховної Ради України нового скликання.

 

3.       Останні  події  продемонстрували,   що   "політична  реформа"   зразка 8 грудня 2004 року несе серйозні загрози стабільності держави, тому Україна сьогодні потребує широкого обговорення та ефективних узгоджених рішень для ліквідації негативних для суспільства наслідків, викликаних несистемними та незваженими змінами до Конституції України.

 

4.       Президент   України    завжди    виступав    за    проведення    системної політичної реформи, яка не може здійснюватися через кулуарні фракційні домовленості в інтересах окремих політичних сил, а не в інтересах суспільства і не може впроваджуватись в життя із порушенням норм самої Конституції. Саме тому Президент України неодноразово звертався до Верховної Ради України з пропозицією негайно виконати свій конституційний обов'язок і привести до присяги суддів Конституційного Суду України. На жаль цього не сталося і сьогодні в Україні завдяки нинішній Верховній Раді України немає єдиного органу конституційної юрисдикції - Конституційного Суду України.

 

 

Заступник Глави

 

Секретаріату Президента України                                                                                                                                                              А. Матвієнко

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров