Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи освіти

Запорізька область бере участь у загальнодержавній акції «Урок плавання»

1 листопада 2013 - 11:33

Запорізька область бере участь у загальнодержавній акції «Урок плавання»

З метою забезпечення організації та виконання загальнодержавної акції «Урок плавання» за допомогою різних форм навчанням було охоплено 9 573 дітей області. 
У м. Бердянську протягом 2013 року навчанням плаванню в ДНЗ № 34 «Оленка» та приватному ДНЗ «Капітошка» охоплено 413 дітей. На цей час розглядається питання щодо включення до Програми оплати послуг соціального замовлення на фізкультурно - оздоровчі послуги КП “Міський Палац спорту” - 180 годин для занять плаванням вихованців Клубу юних моряків «Азовець» та 100 годин для занять плаванням учнів 3-4 класів загальноосвітніх шкіл міста. 
За домовленістю з керівництвом «Міський палац спорту» м. Бердянська у березні 2014 року заплановано навчання плаванню дітей Бердянської школи-інтернату. 
В місті Енергодарі завдяки здійсненим заходам у літній оздоровчий період залучено до навчання плаванню у виносних басейнах 1311 дітей дошкільного віку. У початковій школі 872 учні навчалися плаванню. Влітку 2013 року 280 дітей пришкільного табору відпочинку «Усмішка» при ЕНВК «ЗНЗ-ДНЗ» № 6 були залучені до відвідування басейну ОП Запорізька АЕС. Під час роботи дитячого майданчика при ЕНВК № 5 у червні поточного року було організовано групу навчання учнів з плавання. У трьох гуртках позашкільного навчального закладу Клубу юних моряків з флотилією «Екватор», «Юний моряк», «Плавання» та «Вітрильний спорт» (на базі басейну ВП «Запорізької АЕС» ДП «НАЕК« Енергоатом») навчалися плаванню 77 школярів віком від 8 до 10 років. 
У 2012-2013 н.р. спортивними секціями (плавання) були охоплені 290 дітей міста. Їх вихованці приймали участь у спортивних змаганнях з плавання, присвячених Дню фізичної культури та спорту (вересень), Дню Енергетика та Всесвітньому Дню інвалідів, Дню захисту дітей. 
Вісім вихованців ЕНВК «ДНЗ-ЗНЗ» № 9 у 2013 році одержали перемоги в змаганнях з плавання міського та обласного рівнів. 
З 02.09.2013 в Енергодарській багатопрофільній гімназії «Гармонія» для учнів початкових класів організована робота гуртка з плавання на підставі внесених змін до Програми розвитку освіти міста до 2015 року. 
Управлінням освіти передбачено у 2015-2016 н.р. закінчити модернізацію басейну в Енергодарській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 7, який має стати одним із ефективних лікувально-профілактичних закладів, спрямованих на набуття життєво необхідних навичок збереження та зміцнення здоров'я дітей міста. 
Учні Бердянського району з Новопетрівського, Луначарського та Дмитрівського пришкільних таборів відпочинку у червні 2013 року навчалися плаванню під час відвідування спеціально обладнаних місць для купання на узбережжі Азовського моря. 
Придбано мобільні плавальні басейни в Михайлівському районі, в яких для навчання протягом літнього періоду задіяні 34 дитини. 
Навчання 92 дітей Приазовського району організовано під час перебування дітей в оздоровчих таборах влітку 2013 року. В травні місяці була скорегована навчальна програма з фізичної культури та проводилось навчання «сухому плаванню» 2 829 дітей навчальних закладів. 
У дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах області проведені батьківські збори «Про дотримання правил безпеки на воді», на яких роз'яснено необхідність навчання дітей плаванню. 
Необхідна робота з навчання плаванню організована в навчальних закладах інтернатного типу. Під час літнього оздоровлення 1089 дітей пільгових категорій, в тому числі 526 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 156 дітей-інвалідів, 145 дітей із малозабезпечених сімей отримали теоретичну та практичну підготовку з правил поводження на воді та основам плавання. 
З метою здійснення фізичної реабілітації учнів через заняття з плавання та в рамках співробітництва із Запорізьким обласним центром фізкультури і спорту інвалідів «Інваспорт» понад 40 вихованців Гуляйпільської, Запорізьких № 4, «Орієнтир» та Кам'янської шкіл інтернатів 2-3 рази на тиждень відвідують Запорізький басейн «Школа вищої майстерності» та басейн смт. Покровське Дніпропетровської області. 
Хортицьким навчально-реабілітаційним багатопрофільним центром у 2013 році до робочого навчального плану загальноосвітньої школи дванадцяти інклюзивних та спеціальних класів введено навчальні заняття «Аквафізкультура» (виконання лікувальних вправ у воді та навчання плаванню). Дві учениці закладу, з інвалідністю опорно-рухового апарату професійно займаються плаванням та мають значні досягнення: 
Савцова Вікторія - «Майстер спорту міжнародного класу з плавання», чемпіон світу паралімпійських ігор (Лондон 2012) серед дорослих; 
Мамай Вікторія – кандидат в майстри спорту з плавання серед юніорів України (Інваспорт). 
В місті Оріхів будується великий плавальний басейн, який передбачено використовувати і для навчання плаванню учнів загальноосвітніх навчальних закладів Оріхівського району. 
Органи управління освітою райдержадміністрацій та міськвиконкомів області розробляють плани щодо охоплення навчанням та теоретичною і практичною підготовкою усіх учнів загальноосвітніх навчальних закладів і вихованців підпорядкованих закладів правилам поводження на воді та основам плавання. 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області