Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хід реалізації медичної реформи в області – на контролі громадськості

1 листопада 2013 - 15:36

Хід реалізації медичної реформи в області – на контролі громадськості

В облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу», присвячене обговоренню ходу реалізації медичної реформи в області. Організатором заходу виступив комітет Громадської ради при ОДА з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, пенсіонерів, ветеранів та інвалідів на чолі з Павлом Біланом. Про хід медичної реформи громадських активістів поінформувала заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Вікторія Ушакова.

Членів Громадської ради найбільше цікавило три питання: стан реформування системи екстреної медичної допомоги, стан розвитку сімейної медицини та хід будівництва обласного перинатльного центру.

- Наразі в області, як і в Україні в цілому, продовжується медична реформа, і вже є конкретні результати. Так, наразі у нас створено та функціонують 32 центри медично-санітарної допомоги, які об’єднують у собі сімейні амбулаторії, ФАПи та інші медичні заклади. Вісім з них знаходяться в обласному центрі, у кожному районі області – по одному центру, плюс у кількох містах обласного значення. Наразі продовжується розширення мережі сімейних амбулаторій, - зазначила Вікторія Ушакова.

За словами посадовця, 29 жовтня було реорганізовано останню в області дільничну лікарню в сімейну амбулаторію.

Як повідомила заступник директора Департаменту, на всіх територіях області затверджено програми підтримки медичних працівників, які передбачають пільги та надбавки. Це питання знаходиться під контролем голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка, відповідне доручення він дав усім керівникам територій у квітні поточного року. Є конкретні результати: наприклад, у Запоріжжі з серпня медичні працівники отримують надбавки до зарплати.

- На початку року набув чинності Закон України «Про екстрену медичну допомогу», який передбачає створення єдиної регіональної оперативно-диспетчерської служби. Це дозволило суттєво зменшити час прибуття бригад екстреноъ медичної допомоги до пацієнта, підвищити якість надання  допомоги та забезпечити ефективне використання ресурсу «швидкої». Наразі ця робота виконана. Якщо раніше, наприклад, бригада «швидкої допомоги», яка обслуговувала конкретний район області, не виїжджала на сусідню територію, то зараз це стало можливим, і все залежить від місцезнаходження бригади: яка ближча, та й приймає виклик. До речі, у ході роботи нам вдалося не тільки зберегти штат, але й збільшити його, - зазначила Вікторія Ушакова.

За словами посадовця, минулого року область отримала 30 нових автомобілів «швидкої допомоги», у тому числі чотири реанімобілі, придбаних за рахунок державної субвенції. У поточному році за кошти обласного бюджету було придбано ще вісім автомобілів.

Наразі в області функціонує 36 пунктів постійного базування бригад екстреної медичної допомоги, останній було створено в серпні поточного року в Токмацькому районі. Область потребує створення ще дев’яти таких пунктів, робота в цьому напрямку триває за графіком.

Також Вікторія Ушакова поінформувала учасників засідання «круглого столу» щодо будівництва обласного перинатального центру. За її словами, центр вже готовий до відкриття, і залишилося оформити необхідну документацію.

- Національний проект «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства» реалізується під патронатом Президента України Віктора Януковича. За рівнем оснащення та застосування сучасних технологій аналогів запорізькому обласному перинатальному центру немає: в ньому використовуватиметься найсучасніше  обладнання. Всі приміщення, де проводитимуться операції, абсолютно стерильні - повітря проходить чотири фільтри перш ніж потрапить всередину будівлі. Крім звичайних, є сімейні пологові зали. В перинатальному центрі все зроблено для того, щоб можна було виходжувати недоношених дітей вагою від 500 до 1000 грамів, - зазначила посадовець.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія