Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівництво регіонального відділення Фонду держмайна України в Запорізькій області має розробити дієвий план роботи з кризовими підприємствами

4 листопада 2013 - 13:38

Керівництво регіонального відділення Фонду держмайна України в Запорізькій області має розробити дієвий план роботи з кризовими підприємствами

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області є територіальним органом Фонду державного майна України, що реалізує державну політику у сфері приватизації, оренди, оцінки, використання та відчуження держмайна, у тому числі Фонд керує корпоративними правами держави щодо об’єктів державної власності, які належать до сфери його управління. Діяльність регіонального відділення Фонду обговорювали під час апаратної наради в облдержадміністрації.

За словам керівника структури Павла Матвієнка, державний бюджет поповнюється регулярно – в першу чергу за рахунок приватизації та оренди майна. За 9 місяців поточного року до Державного бюджету України надійшло 1,875 тисяч гривень від приватизації  та 1693,39 тисяч гривень від реалізації на фондових біржах державних пакетів акцій. За період січень – вересень 2013 року до Державного бюджету України від оренди державного майна перераховано 8885,906 тисяч гривень, що складає 84,22 % від встановленого ФДМУ річного завдання. Станом на 01.10.2013 залишаються діючими 700 договорів оренди. Загальна сума заборгованості по укладених регіональним відділенням договорах оренди державного майна складає 1745,508 тисяч гривень, - доповів Павло Матвієнко.

Але детальний аналіз діяльності регіонального відділення Фонду держмайна виявив цілу низку проблемних питань. За словами заступника голови облдержадміністрації Петра Гончарука, на деяких підприємствах, котрі знаходяться в зоні відповідальності Фонду держмайна, рівень заборгованості із заробітної платні зріс. Крім того, процес приватизації інших затягується на довгі роки.

- Ситуація на підприємствах, якими керує ФДМУ в Запорізький області, а у нас сім таких підприємств, критична. У Фонду немає програми управління цими підприємствами. В результаті цього практично на всіх підприємствах є соціальна напруга. На економічно активних, таких як «АвтоЦветЛит»  ("ТНВ" і "Литво") та «АЗМОЛ», на сьогодні найбільші борги із заробітної платні - більше ніж 12 мільйонів гривень. На деяких підприємствах, які знаходяться в стадії санації або приватизації, цей процес триває до 10 років. Тобто на сьогодні у Фонду немає чіткої програми, щодо подальшого розвитку підприємств. Такого допускати не можна. Вже підготовлено депутатське звернення на адресу Кабінету Міністрів, щоб у цю ситуацію втрутився Уряд і змусив ФДМУ вжити невідкладних заходів, - наголосив Петро Гончарук.

Очільник регіону Олександр Пеклушенко упевнений, що при системному  підході і взаємодії з місцевою владою хронічні проблеми державних підприємств можна вирішити. Керівництву територіального відділення голова облдержадміністрації дав три місяці для того, аби розробити чітку програму роботи з кризовими підприємствами.

- Протягом останніх двох місяців показники падають. Тому я Вас попереджаю, що я маю не опосередкований вплив на будь-яку із структур, які підпорядковуються Києву, але працюють на території Запорізької області, а безпосередній вплив. Даю три місяці терміну на усунення проблем. Якщо за три місяці не буде позитивних результатів на підприємствах, даю гарантію, що надалі Ви працювати в цій якості не будете, - заявив Олександр Пеклушенко.  

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія