Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі освітяни підбили підсумки регіонального моніторингу якості освіти

8 листопада 2013 - 10:55

Запорізькі освітяни підбили підсумки регіонального моніторингу якості освіти

В області проводиться регіональне моніторингове дослідження якості освіти, підсумки якого були розглянуті на колегії Департаменту освіти та науки, молоді та спорту облдержадміністрації.

Відповідно до Концепції моніторингу у Запорізькій області критеріями ефективності якості освіти визначені якість основних освітніх умов та  освітнього процесу.

У поточному році особлива увага була приділена моніторингу якості шкільної природничо-математичної освіти (математика, фізика, біологія, географія) учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Дослідження проводились у восьмих та одинадцятих класах шкіл регіону.

Так, початковий рівень володіння знаннями з математики виявлено у 10% учнів, середній – у 42,2%, достатній у 31,4% та високий у 16,4%. З фізики – початковий рівень виявлено у 12,6%, середній - у 43,4%, достатній – у 33,5%, високий – у 10,5%. Початковий рівень знань з біології отримали 5,8 % восьмикласників, середній - 40 %, достатній – 42,3 %, високий у 11,9%. З географії початковий – 10,1% учнів, середній –  39,7 %, достатній – 41,2 %, високий – 9%.

Аналіз отриманих у процесі моніторингу фактів свідчить про те, що учні усвідомлюють, що математична й біологічна освіта є важливою складовою загальноосвітньої підготовки.

Разом з тим експертиза планів роботи районних (міських) методичних об’єднань (центрів) вчителів математики, фізики, хімії, біології, географії виявила певні недоліки: шаблонність у постановці завдань методичної роботи та відсутність динаміки у роботі з молодими фахівцями. Саме цим аспектам у подальшій роботі необхідно приділити особливу увагу, наголошувалось на колегії.

Також був проведений моніторинг превентивного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах та соціалізації учнів 11-х класів. Так, згідно з результатами самооцінки, 20 районів та міст області оцінюють рівень своєї роботи в даному напрямку як високий, 11 - вважають, що їх робота з превентивного виховання ведеться на достатньому рівні.

За результатами опитування старшокласників встановлено, що підлітки володіють сукупністю знань і умінь, які необхідні для соціальної діяльності та мають необхідні якості, що забезпечують адаптацію особистості у суспільстві та сприяють їх самовизначенню і самореалізації.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів