Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звернення голови облдержадміністрації Євгена Червоненка до Президента України Віктора Ющенка

1 лютого 2006 - 18:42

Шановний Вікторе Андрійовичу!

 

Ми почали Вашу робочу поїздку з питань машинобудування та екології, ознайомилися з інвестиційним проектом, який створив 660 додаткових робочих місць, Ви ознайомилися з проблемами металургів та пропозиціями по енергозбереженню регіону.

Я хочу запевнити Вас, що незважаючи на існуючі проблеми, ми не збираємося здаватися і у нас є конкретні пропозиції, як виходити з ситуації.

Ми ще раз переконалися, наскільки актуальним є вирішення проблем впровадження енергозберігаючих технологій, але ця робота потребує значного часу та великих капіталовкладень.

Ми вважаємо, що в ході цієї роботи необхідно вирішити декілька проблем.

 

По-перше, на період впровадження енергозберігаючих технологій необхідно створити умови для стабілізації роботи металургійних підприємств області в умовах підвищення цін на природний газ.

Це можливо зробити за рахунок встановлення диференційованих тарифів на електроенергію, що дасть можливість компенсувати збільшення ціни на газ та зберегти сумарні витрати підприємств на енергоносії на рівні 2005 року. В свою чергу це дозволить зберегти в регіоні динаміку зростання обсягів промислового виробництва,  заробітної плати та надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Як джерело компенсації пропонується відмовитися від переходу на єдиний тариф по електроенергії. Тарифи повинні встановлюватися по галузевому принципу з врахуванням питомої ваги витрат на енергоносії в собівартості продукції та витрат на транспортування електроенергії.

Що стосується рішення по переходу на єдиний тариф по електроенергії, проти якого я виступав проти, будучи Міністром транспорту, то вивчивши стан справ у промисловості регіону, я ще раз переконався в його помилковості.

Це рішення не відповідає реаліям, воно руйнує ринок електроенергії.

Я вважаю, що ми маємо вільні потужності на генераціях, ми повинні розвивати їх, але розвивати ринковими методами через створення ринку електроенергії. А в умовах зростання цін на газ практично через ринок електроенергії, через диференційовані тарифи ми можемо підтримати металургію.

Підприємства, які отримають диференційовані тарифи, повинні, в свою чергу, розробити заходи по доведенню рівня витрат на енергоносії до діючого світового рівня.

Підтримка держави і робота металургів по енергозбереженню повинні бути паралельними процесами.

Чому ми і просили Вас приїхати до регіону, почути наші пропозиції та підтримати наші запорізькі ініціативи, підтримати бюджетонаповнюючі підприємства, що створюють експортний потенціал держави.

 

Ми не можемо зупиняти виробництво, бо втратимо ринки, за які боролися і які нам ще повинні відкритися при вступі до СОТ.

 

По-друге, це впровадження енергозберігаючих проектів у житлово-комунальному господарстві, які дадуть можливість заощадити значну кількість природного газу, що споживається підприємствами галузі.

Як наслідок, у підприємств теплоенергетики з’являться додаткові ресурси, що дозволить не підвищувати тарифи на опалення та гарячу воду для населення при зростанні ціни на природний газ.

            Ми просимо підтримати запропонований механізм інвестування енергозбереження в житлово-комунальному господарстві, що дозволить інвесторам, у першу чергу промисловим підприємства металургійного комплексу, використати вивільнений природній газ за цінами для комунальної теплоенергетики.

В той же час, цей механізм стане додатковим джерелом компенсації подорожчання природного газу для промисловості або джерелом фінансування енергозберігаючих технологій.

Що стосується конкретних технологій енергозбереження, то я не буду лобіювати жодну пропозицію, яку з них впроваджувати у життя буде вирішувати власник та ринок.

Ми також вважаємо, що при існуванні вільних потужностей електричних генерацій області необхідно встановити спеціальний тариф на електроенергію, що буде використана для опалення населених пунктів. Ми маємо можливість виробити додаткові обсяги електроенергії, ми маємо повну електрифікацію населених пунктів. Тому введення спецтарифу буде стимулювати місцеві органи влади та населення фінансувати такі проекти.

Це до  речі передбачено прикінцевими положеннями Закону про бюджет на 2006 рік.

 

По-третє,       це впровадження програм з енергозбереження за бюджетні кошти. Ми пропонуємо спрямувати більшу частину цих коштів не на фінансування конкретних проектів, а на компенсацію кредитних відсоткових ставок. Це дозволить значно збільшити обсяг реалізованих проектів з енергозбереження. По нашим оцінкам для Запорізької області з 40 до        300-400 млн. гривень.

 

 

По-четверте, для організації практичного відпрацювання та впровадження запропонованих механізмів ми пропонуємо створити “Демонстраційну зону високої енергетичної ефективності Запорізької області”. У подальшому напрацьований досвід з впровадження поширити на інші регіони України.

 

Підготовка всього пакету необхідних нормативно-правових документів для відпрацювання цього пілотного проекту можлива тільки на рівні Кабінету Міністрів України. Ми просимо Вас, шановний Вікторе Андрійовичу, підтримати наші пропозиції та дати доручення Кабінету Міністрів щодо:

- розробки системи диференційованих тарифів на електроенергію для підприємств металургійного комплексу України та впровадження її у дію відповідним розпорядженням КМУ;

- створення робочої групи із залученням представників усіх заінтересованих міністерств та інших органів виконавчої влади для опрацювання запропонованих механізмів залучення інвестицій у енергозбереження у рамках пілотного проекту демонстраційної зони високої енергетичної ефективності Запорізької області.

Запорізький експеримент дає нам можливість реально компенсувати наслідки зростання цін на газ, ми зможемо показати приклад виживання через політику цін в енергетиці, через енергозбереження.

Але ми не можемо обійти фактор, який Ви, пане Президенте, вважаєте головним – це люди.

Люди, яких Ви як Президент, як гарант Конституції, об’єднуєте незалежно від кольору прапору.

Ми представили Вам сьогодні дані про екологічні проблеми Запоріжжя, про ці цифри попередня влада ще з радянських часів не любила говорити.

Жителі обласного центру  живуть під тягарем нелюдських екологічних умов. Концентрація забруднюючих речовин по великій кількості показників вище гранично-допустимих концентрацій. Наприклад, по пилу – у 2 рази, діоксиду азоту – у 2,1 рази, фенолу – у 1,7 рази. І цей ряд можна довго продовжувати.

Наш обов’язок перед громадянами говорити правду. Із цього потрібно починати.

Ми представили Вам проект по створенню у місті автоматизованої системи контролю за викидами. Ми вдячні Вам за те, що Ви підтримали цей проект.

Ми виведемо цю інформацію на вуличні екрани в громадських місцях, зробимо широким доступ до неї засобів масової інформації та громади.

Крім того, ми вважаємо, що нормативи плати та штрафи за викиди не відповідають ступеню негативного впливу на довкілля та здоров’я людей.

Наприклад, за викид 1 тони оксиду вуглецю – 3 грн., за 1 тону неорганічного пилу, який містить двоокис кремнію – 19,5 грн., за скид у водні об’єкти нафтопродуктів штраф в 6 раз нижче вартості нафтопродукту.

Можу навести ще один приклад. При аварійному скиді Запорізького водоканалу у 2005 році у Дніпро 1,6 млн. метрів кубічних неочищених стічних вод збитки (майже 3 тижня не працювала каналізаційна насосна станція), що нараховані згідно з діючою методикою, склали всього 9720 грн.

Ми надали відповідні пропозиції до Мінприроди.

І цілком зрозуміло, що така екологічна ситуація відбивається на стані здоров’я населення.

Ми приділяємо велику увагу охороні здоров’я, але втрати його у наслідок екології не може компенсувати навіть високий рівень заробітної плати.

Ми маємо в області  рівень захворюваності вищий ніж по Україні: на туберкульоз  на 9 відсотків , на  онкологічні захворювання на 16 відсотків.

По смертності від судинних захворювань головного мозку область посідає "печальне" 1 місце.

Аналіз отриманих ще в 2003 році результатів програми генетичного моніторингу показав, що в Запорізькій області вади розвитку, які є індикаторами впливу навколишнього середовища, у 1,5-2 рази перевищують середньо-статистичний рівень.

Багаторічні накопичення шкідливих сполук, що потрапляють до  організму жінок, призводять до зростання вад розвитку у новонароджених та обумовлюють високий показник малюкової смертності, який майже на 10  відсотків перевищує середні показники по Україні.

В структурі малюкової смертності найчастіше причинами є такі, що залежать від стану здоров’я матері. Тому дуже актуальним для нашої області є питання відкриття обласного перинатального центру, створення якого  дозволить знизити рівень малюкової смертності.

Ми вдячні Фонду “Україна-3000”, Катерині Михайлівні за підтримку нашої обласної лікарні. Завдячуючи Фонду “Україна – 3000”, завершується перший етап реконструкції дитячої обласної лікарні -  поліклінічно-лікувального  корпусу. На черзі ремонт лікувального корпусу. За рахунок субвенцій до обласного бюджету планується завершити будівництво басейну для реабілітаційного відділення лікарні (600 тис. грн.), а також провести заміну внутрішніх комунікацій та ремонт покрівлі в лікувальному корпусі    (2млн.100тис.грн).

Ми вдячні Міністерству охорони здоров'я України за підтримку області у вирішенні нагальних проблем охорони здоров’я.  Після візиту Міністра охорони здоров’я В. Поляченка були забезпечені  флюорографами два найбільш тубінфікованих райони - Вільнянський і Оріхівський та центр гемодіалізу штучними нирками.

Ми і надалі сподіваємось, що Міністерство підтримає нас реанімаційним, спостережним та діагностичним обладнанням для обласної дитячої лікарні і обласного перинатального центру, а ми в свою чергу виконаємо потрібні ремонтно-будівельні та організаційні роботи. І в рік дитини в області будуть створені належні умови для охорони здоров’я дітей.

 

У січні минулого року був прийнятий Закон України "Про оголошеня природних територій міста Бердянськ Запорізької області курортом державного значення". Я передав Вам сьогодні розроблений нами проект відповідної  державної програми. ЇЇ реалізація дасть сильний імпульс економічного розвитку цієї території і області в цілому. Прошу від усіх запоріжців підтримати нас і дати доручення Уряду про її якнайшвидше опрацювання.

 

Я впевнений, що влада зобов'язана вміти достойно приймати виклики, які обумовлені боротьбою за реальну незалежність.

Цей регіон звик вірити не словам, а справам. Ми запропонували Вам державний менеджерський підхід до вирішення проблем. Підтримайте наші пропозиції і ми покажемо приклад роботи, ми покажемо, що ми є держава, яка вміє самостійно вирішувати власні проблеми і громадяни якої мають право жити і працювати в гідних для людини умовах.

Мені здається тоді запоріжці та інші регіони південно-східної України, незалежно від кольору політичного прапору, релігійних чи інших уподобань підтримають Вас, шановний  пане Президенте, в Ваших зусиллях по розбудові нашої України, яка у нас одна на усіх.

 

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна