Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжцям показали фільм про неповнолітніх, які знаходяться за гратами

21 листопада 2013 - 15:11

Запоріжцям показали фільм про неповнолітніх, які знаходяться за гратами

У кіноконцертному залі ім.Довженка відбулася презентація документального фільму «Діти за гратами», присвячена Дню спільних дій в інтересах дітей. Фільм висвітлює сучасні проблеми системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні через реальні історії дітей, які конфліктують із законом.

Організували захід  Служба у справах дітей облдержадміністрації спільно з координаторами проекту «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» (м.Київ).

У презентації фільму та обговоренні подальших шляхів реалізації проекту «Реформування системи кримінальної юстиції в Україні» взяли участь працівники служб у справах дітей області, фахівці з соціальної роботи, педагоги, співробітники кримінально-виконавчої інспекції, кримінальної міліції у справах дітей, судді Апеляційного суду, судді судів першої інстанції, представники громадських організацій та інші.

Як повідомила начальник Служби у справах дітей ОДА Антоніна Матвеєва, 24 травня 2011 року Президент України підписав Указ «Про Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні». На її впровадження  був затверджений відповідний План заходів.

- Однією з проблемних сфер правосуддя щодо неповнолітніх, яка визначена Планом заходів, є ресоціалізація неповнолітніх осіб, які знаходяться у конфлікті із законом. Також відсутні дієві методики й програми профілактики скоєння повторних злочинів серед неповнолітніх, та тих, які перебувають на обліку кримінально-виконавчої інспекції Державної пенітенціарної служби України. Тому до розробки програм та апробації методик активно долучились громадські організації та фонди, у тому числі - міжнародні, - зазначила посадовець.

За словами Антоніни Матвеєвої, в 2011 році Запорізька область долучилася до участі в пілотному проекті «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні», який реалізується за фінансової підтримки Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі і розвитку.

У рамках цього проекту в березні 2011 року в Мелітополі створено першу в Україні спеціальну службу «Центр відвідування для дітей та молоді, які перебувають у конфлікті із законом». Його основними завданнями є надання дітям та молоді, засудженим до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та членам їх сімей комплексної допомоги ( безоплатних психологічних, соціально-педагогічних, юридичних та інформаційних послуг), проведення тренінгових занять з питань ризиків алкогольної, тютюнової  та наркотичної залежності, попередження інфікування ВІЛ/СНІД, здобуття навичок подолання негативних проявів у поведінці тощо.

Восени поточного року в рамках проекту розпочато роботу щодо створення ще одного Центру відвідування для дітей та молоді в конфлікті із законом у місті Запоріжжі.

 

Довідкова інформація:

Щороку в Україні понад 5 тисяч дітей засуджуються за злочини на підставі норм Кримінально-процесуального кодексу України, понад 1000 дітей відбувають покарання у виховних колоніях. Багато з них уже мають попередні судимості й приречені провести свої юні роки в колонії, оскільки середній термін відбування покарання становить від 4 до 8 років.

Шлях до ув’язнення для багатьох таких юнаків відмічений дріб’язковими проступками та злочинами невеликої тяжкості: більше ніж 60% підлітків, які зараз перебувають у колоніях, були умовно засуджені за інше правопорушення під час їхнього арешту.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні