Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Безпека праці та модернізація виробництва – взаємозалежні та стратегічні питання для Запорізького краю

22 листопада 2013 - 10:21

В обласній державній адміністрації відбулося засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради за участю заступників голови ОДА Андрія Гамова та Петра Гончарука.

На порядку денному розглянуто питання про стан охорони праці та виробничого травматизму на підприємствах області. З цього питання присутніх поінформував заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов.

Посадовець повідомив, що депутатами облради затверджено обласну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2013-2017 роки, а минуло тижня голова ОДА Олександр Пеклушенко підписав Положення про систему управління охороною праці та безпечної життєдіяльності населення Запорізької області.

- Це життя і здоров’я наших громадян, і позиція влади у питаннях безпеки парці – безкомпромісна, - наголосив Андрій Гамов.

Чітка позиція керівництва облдержадміністрації, задіяні програми та заходи вже зараз приносять конкретні результати – у поточному році спостерігається тенденція до зниження кількості нещасних випадків та їх тяжкості.

За даними Держгірпромнагляду в Запорізькій області, за 10 місяців поточного року на території регіону сталося 280 нещасних випадків, з яких дев’ять зі смертельними наслідками (проти 302 та 20 за аналогічний період минулого року). За цей же період зареєстровано п’ять групових нещасних випадків, у яких постраждало 12 робітників, з них один зі смертельним наслідком (у 2012 – також п’ять,  14 потерпілих, з яких п’ять – загинули).

Найбільш травмонебезпечні галузі – машинобудування, соціально-культурна сфера, металургія, агропромисловий комплекс.

При цьому основними причинами травматизму фахівці називають недоліки організаційного характеру – незнання та порушення трудової та виробничої дисципліни, а також вимог безпеки під час експлуатації устаткування, машин, механізмів тощо.

Коментуючи питання, Андрій Гамов порушив проблему прихованого травматизму, коли травми, отримані на підприємствах, оформлюються як побутові.

- У результаті травмовані працівники та сім’ї загиблих на виробництві залишаються незахищеними від наслідків нещасних випадків і не отримують гарантовані державні страхові виплати, - акцентував представник обласної виконавчої влади.

На думку посадовця, це питання заслуговує окремої уваги з боку профспілкових організацій та федерації роботодавців.

Ще одне проблемне питання порушив голова Запорізької обласної ради профспілок Віктор Сластьон. За його словами, ризики отримати травми на підприємствах продовжують зростати, причиною чого є застарілі технології виробництва, які давно потребують модернізації. Зокрема, це є причиною і виникнення професійних захворювань.

У продовження теми заступник голови ОДА Петро Гончарук поінформував присутніх про ситуацію в промисловості, інвестиційній діяльності, а також про хід формування обласних коопераційних зв’язків.

За словами посадовця, у поточному році значні обсяги інвестицій вкладені у модернізацію виробництва заводів «Дніпроспецталь», «Мотор Січ», «Запоріжсталь», «Запорізький феросплавний завод» тощо.

Щоб стабілізувати ситуацію в промисловості, керівництво облдержадміністрації зосереджено на роботі з розвитку внутрішньообласних коопераційних зв’язків.

- Наше завдання - досягти, щоб усе, що виробляється на території регіону, якщо воно відповідає стандартам, використовувалося нашими ж підприємствами. За великим рахунком, у нас є всі можливості організувати закритий цикл. Якщо виведемо цю роботу на достатній рівень, наші підприємства менше страждатимуть від негараздів світової економіки та проблем з постачанням своєї продукції в інші країни, - висловив переконання Петро Гончарук.

За словами посадовця, наразі вже укладено коопераційні договори між заводами «Мотор Січ» та «Дніпроспецталь». Завдяки цьому обсяги виробництва останнього підприємства були збільшені на 5%.

Позитивні прогнози щодо розвитку зв’язків посадовець має і на ряд інших запорізьких підприємств. Наразі організовуються ознайомчі виїзні наради на провідні  заводи, де напрацьовуються коопераційні зв’язки.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні