Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко очолить обласний штаб з контролю за екологічною ситуацією в регіоні

25 листопада 2013 - 16:00

Олександр Пеклушенко очолить обласний штаб з контролю за екологічною ситуацією в регіоні

Під час апаратної наради з актуальних питань життєдіяльності регіону, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, було розглянуто екологічну ситуацію в м.Запоріжжі. Про стан атмосферного повітря в обласному центрі доповів начальник Головного управління Державної санепідслужби України в Запорізькій області, головний державний лікар  Роман Терехов.

- Санепідслужба здійснює контроль якості атмосферного повітря в житловій зоні міста в цілому, при цьому визначити конкретне джерело викидів неможливо. Це пов’язано з тим, що викиди основних забруднюючих речовин - пилу, двоокису азоту, окису вуглецю, сірчистого ангідриду тощо - характерні практично  для всіх підприємств міста та автотранспорту. За період з 15 листопада проведено 1592 дослідження атмосферного повітря, з них не відповідало гігієнічним нормативам 18,7%.  Аналізуючи отримані дані, можна відзначити, що забруднення атмосферного повітря порівняно з показниками 2012 року має виражену тенденцію до зниження, - повідомив Роман Терехов.

За словами посадовця, триває зниження забруднення повітря пилом, яке відзначається з 2005 р. - із 66,7% нестандартних проб у 2005році до 59% у 2013 році. Крім того, значно знизився відсоток перевищень максимально разових концентрацій фтористого водню.

Загалом у порівнянні з 2010 роком забруднення атмосферного повітря знизилося на 15%.

- Найбільше повітря забруднене в Заводському і Жовтневому районах м.Запоріжжя, вище середньоміського рівня відзначалася забрудненість повітря в Шевченківському районі. Як і в попередні роки, нижче середньоміського рівня реєструвалася забрудненість атмосфери в Комунарському і Хортицькому районах, - зазначив Роман Терехов.

За його словами, важливу роль у формуванні високого рівня забруднення атмосфери відіграють кліматичні особливості нашого регіону. Згідно з даними обласного центру  гідрометеорології про троянду вітрів у області, переважаючими є вітри північних напрямків - на центральну частину міста по відношенню до проммайданчика . Крім того, такими особливостями є переважання вітрів з малими швидкостями і штилів. Велике значення також мають температурні інверсії. Таким чином, обласний центр знаходиться в кліматичних умовах, для яких характерні несприятливі умови розсіювання шкідливих викидів.

- Щотижня результати моніторингу атмосферного повітря і виявлення перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин направляються до Державної екологічної інспекції в Запорізькій області для вжиття заходів реагування, - зазначив Роман Терехов.

Олександр Пеклушенко наголосив, що незважаючи на те, що в порівнянні з 2010 роком забруднення повітря знизилося на 15%, необхідно продовжувати цю роботу. Крім того, слід відокремлювати, як на екологічну ситуацію впливають промислові підприємства, а як – збільшення кількості автотранспорту, адже цей фактор теж значно впливає на екологію.

- Необхідно створити оперативний штаб при облдержадміністрації з контролю за екологічною ситуацією в регіоні, який я очолюватиму. Керівники підприємств повинні скласти плани роботи щодо зменшення обсягів викидів на найближчі три роки, і ці плани вони мають захистити перед членами штабу. Крім того, ми повинні вимагати модернізації виробництва, - підсумував Олександр Пеклушенко. 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області