Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підсумки туристичного та курортно-оздоровчого сезону: потенціал нарощується, але ще є резерви

27 листопада 2013 - 13:44

В облдержадміністрації відбулося засідання Регіональної ради з координування туристичної та курортної діяльності при обласній державній адміністрації, на якому підбито підсумки проведення туристичного та курортно-оздоровчого сезону 2013 року. Захід пройшов під головуванням директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Ірини Конаревої.

- Стратегією регіонального розвитку Запорізької області до 2015 року та одним з пріоритетних напрямів діяльності облдержадміністрації визначено розвиток регіону як історико-культурного, курортного та туристичного центру Півдня України. Туристично-курортна діяльність в області здійснюється в рамках реалізації заходів Програми розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму в Запорізькій області на 2011-2015 роки, - повідомила Ірина Конарева.

За словами посадовця, на сьогодні курортно-туристична інфраструктура області включає понад 8,5 тис. пам’яток історії та культури, з них 12 – пам’ятки національного культурного надбання, діє 25 державних музеїв і заповідників. Крім того,  функціонують понад 600 туристичних і рекреаційних закладів, у тому числі – тимчасового розміщення та садиби сільського (зеленого туризму).

- Значний внесок у динамічний розвиток туризму та розбудову сучасної інфраструктури роблять туристичні підприємства та організації регіону: 38 туроператорів та понад 200 туристичних агенцій. Результати курортного сезону говорять самі за себе: поточного року значно збільшилася кількість громадян, які обрали для відпочинку саме Запорізьку область, - зазначила Ірина Конарева.

З метою формування позитивного туристичного іміджу регіону, впровадження нових пропозицій у туристично-рекреаційній та оздоровчій сфері забезпечено проведення щорічної міжрегіональної спеціалізованої виставки «Відпочинок. Туризм. Курорт», проведено п’ять прес-турів для місцевих ЗМІ та журналістів з країн СНД та ГУАМ  по основних туристичних об’єктах Запоріжжя.

  За словами заступника директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Катерини Малакової, туристично-рекреаційний потенціал регіону представлено на виставкових заходах міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів: туристичній виставці Workshop «Україна і туризм»; Першій виставці національного туристичного продукту «Українське літо – 2013»; ХІХ Міжнародній виставці UITT 2013 «Україна – Подорожі та Туризм»; Західноукраїнській туристичній виставці-фестивалі, Міжнародному бізнес-форумі «АВС: Ukraine & Partners» тощо.

Представники правоохоронних органів та ГУ ДСНС України в Запорізькій області поінформували присутніх про ризики, які виникали під час курортного сезону, а також про неналежний стан закладів відпочинку. Так, більшість баз відпочинку не обладнані відео спостереженням, на вікнах готельних номерів відсутні решітки, а керівники закладів не мають договорів з Державною службою охорони. Що ж стосується протипожежної безпеки, ситуація аналогічна: більшість баз відпочинку не відповідають вимогам.

Проте поточного року зафіксовано й позитивні тенденції. Так, смертність на воді зменшилась удвічі: якщо влітку минулого року загинули 29 осіб, то поточного – 14. Крім того, влітку минулого року було врятовано 94 людини, цього року – вже 114.

Під час засідання було вирішено, що необхідно вже зараз вимагати від керівників баз відпочинку починати готуватися до курортного сезону-2014. Тільки за такої умови вони зможуть підготуватися відповідно до вимог усіх служб та органів, і, відповідно, розпочати роботу вчасно.

Також учасники засідання обговорили питання щодо організації роботи транспортної мережі впродовж оздоровчої кампанії, забезпечення проведення літньої оздоровчої кампанії на приморських територіях регіону та у Придніпровській оздоровчій зоні, захист прав споживачів туристичного продукту під час курортно-оздоровчого сезону, а також створення дієвих механізмів стимулювання суб’єктів туристичної діяльності, які надають послуги з тимчасового розміщення та харчування, для проведення сертифікації таких послуг.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів