Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З 1 грудня запоріжці отримуватимуть збільшену матеріальну допомогу

28 листопада 2013 - 10:46

З 1 грудня запоріжці отримуватимуть збільшену матеріальну допомогу

Відповідно до ст.7 Закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік» встановлено, що з 1 грудня збільшується прожитковий мінімум, і разом з ним – інші види матеріальної допомоги населенню. Так, з 1 грудня прожитковий мінімум на одну особу становитиме 1176 грн.

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан.

- З 1 січня поточного року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 1108 грн., з 1 грудня ця сума збільшується до 1176 грн. Зміни стосуються й основних соціальних і демографічних груп населення. Так, для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум з 1 грудня становитиме 1032 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 гривень, для працездатних осіб - 1218 гривень, для осіб, які втратили працездатність - 949 гривень, - повідомив Ігор Мещан.

Враховуючи ці зміни,  розміри деяких видів державної допомоги з 1 грудня становитимуть: допомога у зв’язку з вагітністю та пологами – 304,5 грн., допомога при народженні першої дитини – 30,96 тис. грн., другої – 61,92 тис. грн., третьої та кожної наступної – 123,84 тис. грн.

Крім того, збільшується допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога на дітей одиноким матерям, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму або гарантований мінімум для призначення допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб – 21%, для дітей – 75%, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів - 100% відповідного прожиткового мінімуму.

- Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям у 2013 році не може бути більше  75% від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї. З огляду на це, рівні забезпечення прожиткового мінімуму для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у 2013 році  також збільшуються, - зазначив Ігор Мещан.

Крім того, визначено розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. Так, державна соціальна допомога інвалідам з дитинства І групи  підгрупи А з надбавкою на догляд з 1 грудня становитиме 1660,75 грн., інвалідам з дитинства І групи підгрупи Б з надбавкою на догляд - 1423,50 грн., на дітей-інвалідів до 6 років з надбавкою на догляд - 1180,30 грн., на дітей-інвалідів підгрупи А до 6 років з надбавкою на догляд - 1696,30 грн., на дітей-інвалідів від 6 до 18 років з надбавкою на догляд - 1307,30 грн., на  дітей-інвалідів підгрупи А від 6 до 18 років  з надбавкою на догляд - 1950,30 грн.

Також збільшується державна соціальна допомога інвалідам з дитинства ІІ та ІІІ групи, одиноким інвалідам з дитинства ІІ та ІІІ групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують постійного стороннього догляду, з надбавкою на догляд. З 1 грудня цим категоріям громадян державна соціальна допомога складатиме 949 грн.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області