Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В обласному перинатальному центрі народилася перша дитина

1 грудня 2013 - 13:33

Обласний перинатальний центр, як і було заявлено під час візиту до Запоріжжя Президента України Віктора Януковича, відкрив свої двері для пацієнтів до першого грудня. Перший новонароджений в лікувальному закладі з'явився тридцятого листопада. За словами головного лікаря центру Олександра Кирилюка, пологи пройшли без проблем, мама і дитина почувають себе добре.
- Перші пацієнти поступили в суботу 30 листопада і в 16:15 з'явився перший новонароджений. Це хлопчик, його вага 3 кілограми 450 грамів, зріст 50 сантиметрів. Новонароджений знаходиться в палаті спільного перебування з мамою. На сьогодні в обласному перинатальному центрі 17 пацієнтів. У нас вже п'ятеро новонароджених - три дівчинки і два хлопчики, - розповів головний лікар.
Перші пацієнтки обласного перинатального центру приємно вражені рівнем надання медичної допомоги. Таких сучасних пологових залів і такого обслуговування в Запоріжжі бачити ще не доводилося, кажуть породіллі.
- Першу дитину я теж народжувала тут, в колишньому п'ятому пологовому будинку. Але неможливо порівнювати ці два пологових будинки. Перинатальний центр - це зовсім інший рівень, таких умов для вагітних я ще не бачила, - поділилася враженнями одна з молодих мам. 
Як розповів заступник голови облдержадміністрації Андрій Запорожченко, всі необхідні документи для повноцінної роботи установи були отримані в найкоротші терміни. 
- Ми вже отримали  дозволи на медичну практику та використання препаратів, що містять наркотичні речовини. Зазвичай, на оформлення таких документів йде значно більше часу. Вважаю, що така оперативність свідчить, насамперед, про те, що Міністерство охорони здоров'я високо оцінює готовність обласного перинатального центру та розуміє важливість запуску лікувальної установи, - впевнений заступник голови облдержадміністрації.
Сьогодні  перших породіль обласного перинатального центру привітали керівник регіону Олександр Пеклушенко, голова обласної ради Віктор Межейко та міський голова Олександр Сін.  Голова облдержадміністрації вручив мамам квіти та подарунки. Олександр Пеклушенко упевнений, що перинатальний центр стане справжнім місцем порятунку життів для  запорізьких породіль та їхніх дітей, у яких є хоч найменші патології.
- Я категорично проти того, щоб перинатальний центр став пологовим будинком, куди потраплятимуть заради хороших умов. Це, перш за все, пологовий будинок для тих, у кого є хоч якісь патології. Тому наше завдання максимально зібрати базу даних всіх проблемних мам,  проблемних дітей і ми повинні відслідковувати всіх, хто в зоні ризику. Проблема, яка виникає чи то в Чернігівському районі області, чи то в Комунарському районі Запоріжжя, вона відразу повинна у вас відображатися. У вас повинна бути плановість огляду і спостереження за цими матусями та дітьми. Вам надані дуже серйозні інструменти, починаючи від фінансового ресурсу і закінчуючи сучасним обладнанням, але головний ваш ресурс - це ваші золоті руки і ваші золоті серця. Жодне обладнання не замінить добре людське ставлення. Наше спільне завдання знизити і ліквідувати материнську та дитячу смертність в Запорізькій області, - звернувся до медиків перинатального центру Олександр Пеклушенко.
Обласний перинатальний центр у Запоріжжі був зведений в рамках національного проекту «Нове життя - Нова якість охорони материнства та дитинства» який здійснюється під патронатом Президента України Віктора Януковича. Лікувальна установа розрахована на 124 ліжка. Його потужність близько 2700 пологів на рік.

 


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович