Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реалізація нових соціальних ініціатив Президента України

Реалізація соціальних ініціатив Президента України

2 грудня 2013 - 10:04

На виконання соціальних ініціатив Президента України,   з метою популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усвідомлення необхідності забезпечення права кожної дитини на сімейне оточення, а також з метою рекрутування в прийомні батьки, батьки/вихователі центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Запорізького регіону ведеться активна та цілеспрямована робота серед населення регіону через місцеві та регіональні ЗМІ (розміщення публікацій, інформаційних повідомлень в друкованих ЗМІ та на офіційних веб-сайтах. На телерадіоканалах систематично розміщуються відео.- та аудіоролики соціальної реклами відповідного спрямування. Фахівці центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді беруть активну участь в теле.- та радіопередачах на обласних та місцевих телерадіоканалах). Проводяться інформаційно-просвітницькі акції та заходи, розповсюджується друкована продукція соціального спрямування.

Станом на 01.11.2013 року Запорізьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Запорізьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано та проведено 6 навчальних семінари для кандидатів в опікуни, піклувальники, прийомні батьки та батьки-вихователі.

Всього було охоплено 66 кандидатів в опікуни/піклувальники, 46 кандидатів у прийомні батьки.

В результаті за 2013р. (станом на 01.11.13) було створено 29 прийомних сімей (в які влаштовано 29 дітей) та 3 дитячі будинки сімейного типу (в які влаштовано 16 дітей), поповнено 14 прийомних сімей (17 дітей влаштовано) та 1 дитячий будинок сімейного типу (2 дитини). Наразі, в області функціонує 177 прийомних сімей, в яких виховується 344 прийомних дітей та 16 дитячих будинків сімейного типу зі 108 дітьми – вихованцями.

Всі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, які функціонують в області, охоплено соціальним супроводженням.

Також, ключовими принципами надання соціальних послуг, зазначених в соціальних ініціативах Президента України, у Національній стратегії попередження соціального сирітства є доступність, адресність, кваліфікована та ефективна допомога у вирішенні проблем сімей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях, особливо сімей з дітьми.  

 Для вирішення цього завдання в штати центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Запорізької області введені 442 посади фахівців із соціальної роботи (з них 262 посади у 2012 р. та 180 посад у 2013 році). Станом на 01 жовтня 2013 року в районних та міських центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працює 425 фахівців із соціальної роботи.

 Тепер соціальні послуги максимально наближені до людей, тому що фахівці з соціальної роботи працюють безпосередньо в громаді (на території сільської або селищної ради, в мікрорайонні міст) за принципом   соціального дільничного.

Протягом січня-жовтня 2013р. фахівцями із соціальної роботи в області було виявлено 19997 сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах. На соціальному супроводі Центрів СССДМ протягом січня-жовтня 2013р. перебувало 7405 сімей/осіб.

Також, під час здійснення соціальної роботи з населенням, спеціалісти Центрів проводять роботу з підвищення статусу інституту сім’ї та пропаганди здорового способу життя. Так, працівниками міських та районних центрів СССДМ регіону протягом січня-жовтня 2013р. було проведено 14716 групових заходів (акції, лекції, бесіди, тренінги, відеолекторії, круглі столи) щодо підвищення статусу сім’ї, пропаганди здорового способу життя, протидії наркоманії, якими охоплено 127068 осіб.

Також, спеціалісти ЦСССДМ Запорізької області забезпечують доступність соціальних послуг шляхом надання інформації про діяльність Центрів серед організацій-партнерів, в учбових закладах, під час виїздів Мобільного консультаційного пункту, в ЗМІ та завдяки виготовленню та розповсюдженню соціальної реклами.  Якість надання соціальних послуг забезпечується завдяки дотриманню та виконанню стандартів надання соціальних послуг. Важливим під час роботи з сім’єю, є і своєчасна та  адресна  переадресація клієнта до фахового спеціаліста необхідної спрямованості.

 

Читайте також

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?