Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Робота зі збереження культурної спадщини області виходить на якісно новий рівень

3 грудня 2013 - 15:41

Робота зі збереження культурної  спадщини області виходить на якісно новий рівень

У Запорізькій області на державному обліку перебуває 8476 пам’яток історії та культури, 12 пам’яток національного значення. А за кількістю пам’яток археології Запорізька область посідає перше місце в Україні, їх налічується 6722. Кожен об’єкт культурної спадщини є унікальним, має індивідуальні особливості, що формують його історико-культурний потенціал, який є складовою національного багатства країни.

 Тож зусилля керівництва  області спрямовані на розв’язання проблем збереження культурної спадщини. Так, на реалізацію заходів Програми охорони земель історико-культурного призначення на 2010-2014 роки у поточному році з обласного бюджету було виділено 360 тис. грн.

Як повідомила директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Ірина Конарева, у 2013 році на засіданнях Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини розглянуто 245 комплектів облікової документації на об’єкти археології Приазовського району і 227 комплектів на об’єкти археології Якимівського району, які направлено до Міністерства культури України для занесення їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Крім того,  до Державного реєстру  за категорією місцевого значення вже занесено  сім пам’яток історії та археології.

Проведено інвентаризацію об’єктів культурної спадщини Запорізького та Куйбишевського районів, здійснюється ця робота в м. Мелітополь, Бердянському, Мелітопольському та Чернігівському районах.

Органами охорони культурної спадщини здійснюється постійний моніторинг пам’яток археології щодо дотримання пам’яткоохоронного законодавства. За результатами моніторингу в 2013 році Запорізьким обласним центром охорони культурної спадщини направлено 14 заяв до правоохоронних органів про виявлені порушення, серед яких: три випадки грабіжницьких розкопок пам’яток археології, 12 випадків ведення сільськогосподарських робіт на території пам’яток археології, зареєстровано шість кримінальних проваджень. Зоктрема, спільно з правоохоронними органами здійснено перевірки за фактом розграбування археологічних пам’яток поблизу с. Мордвинівка і с. Семенівка у Мелітопольському районі,  несанкціонованих земляних робіт на пам’ятці національного значення «Кам’янське городище» у Кам’янсько-Дніпровському районі. За цими фактами порушено кримінальні провадження.

На розгляді у Михайлівському районному суді перебувають матеріали щодо повернення державі двох пам’яток археології, які у 2001 р. незаконно передані у приватну власність.

Однією з форм забезпечення збереження пам’яток є охоронні археологічні дослідження. Протягом 2013 року надано 21 дозвіл на проведення археологічних розвідок, розкопок і 16 наукових досліджень археологічної спадщини.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області