Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Людям з обмеженими можливостями – всебічна підтримка та допомога

5 грудня 2013 - 15:46

Людям з обмеженими можливостями – всебічна підтримка та допомога

Майже шість відсотків населення регіону – це люди з обмеженими можливостями (106 тис.), з яких понад 6 тис. – діти. Всі вони відносяться до уразливих верств населення, які потребують особливої уваги та допомоги з боку держави.

У соціальних ініціативах Президент України наголошує на необхідності активного впровадження адресної допомоги малозабезпеченим верствам населення, в тому числі інвалідам. Паралельно з низкою державних програм в області діють регіональні, які спрямовані на підвищення якості життя та соціального захисту людей з обмеженими можливостями.

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, вперше у поточному році надана грошова адресна допомога інвалідам, які знаходяться на програмному гемодіалізі (133 тис грн..), а також виділено кошти на придбання для інвалідів по зору паперу для письма шрифтом Брайля.

Для цих уразливих верств населення передбачено різноманітні види адресної соціальної допомоги. Так, державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям- інвалідам отримують 13,6 тис. сімей. Субсидію на сьогодні, як вид соціальної підтримки, одержують щомісячно понад 30,2 тис. малозабезпечених сімей області, серед них і ті, що мають у своєму складі інвалідів.

 Одночасно з державними програмами, доповнюючи їх, в області реалізується програма “Назустріч людям” на 2011-2014 роки, загальний обсяг фінансування якої складає 42,2 млн. грн.. За цією програмою в 2013 році було спрямовано 7,5 млн. грн. Крім того, обласний Фонд соціальної підтримки надав матеріальну допомогу понад 5,5 тис. громадян на суму  2,5 млн. грн. Більшість тих, хто її отримав -   люди з інвалідністю.

Тільки за 9 місяців поточного  року Запорізький  протезно – ортопедичний цех надав послуги 13,7 тис. особам з обмеженими можливостями.

Сервісним центром із забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації видано  760 крісел колісних та 1800 засобів малої механізації.

У містах і районах області діють 25 територіальних центрів соціального обслуговування, якими впродовж року інвалідам і пенсіонерам надається близько 30 тисяч різних послуг.

Ефективно працюють обласний центр соціальної реабілітації дітей – інвалідів та обласний центр професійної реабілітації інвалідів, Центр змішаного типу для інвалідів та дітей інвалідів (м. Мелітополь) тощо.

У соціальній сфері регіону функціонує 11 комунальних стаціонарних установ для дорослих і дітей на 2766 місць. У них створено комфортні, максимально наближені до домашніх, умови життя, забезпечено якісне чотириразове харчування, кваліфікована медична допомога. При цьому, в роботі персоналу акцент робиться на забезпечення не лише повсякденних потреб інвалідів, але й упровадження ефективних форм  соціальної реабілітації, залучення до самообслуговування, занять спортом, творчістю, трудовою діяльністю.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання