Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реалізація прав людини: позиція влади та громадськості

10 грудня 2013 - 16:01

Заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов взяв участь  у засіданні за  «круглим столом» з нагоди  Міжнародного дня прав людини, яке відбулося в Запорізькому національному університеті.

Серед учасників обговорення – представники громадських організацій, органів місцевого самоврядування, науковці, правоохоронці, депутати обласної ради, студентська молодь.

- Статтею 39 Конституції України передбачено право громадян на мирні збори, мітинги та демонстрації. Разом з тим, реалізуючи свої права, важливо пам’ятати і про інших людей та не переходити межу  їхніх прав, - зазначив, відкриваючи засідання, Андрій Гамов.

Посадовець запропонував усім присутнім поділитися міркуваннями щодо реалізації прав людей в Україні та Запорізькій області зокрема.

Своїм баченням ситуації поділилися керуюча справами Запорізької міської ради Зінаїда Бойко, голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко, депутат обласної ради Ігор Грозовський.

Враховуючи сьогоденну ситуацію в країні, спікери зупинилися на реалізації прав громадян на проведення мирних акцій, зокрема, у контексті законодавчого поля. Так, Віктор Городовенко відзначив, що в Україні на цей час не існує закону, який би забезпечував покрокове регламентування права громадян на проведення акцій. За словами Зінаїди Бойко, на законодавчому рівні також не визначено строк, у який організатори акцій мають попереджати органи місцевого самоврядування – за тиждень, день або за годину до мітингу, що вносить певні складнощі в роботу.

Разом з тим, за даними регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Володимира Павленка, наразі зареєстровано два законопроекти, які передбачають розв’язання цих спірних питань.

Слово надали і представникам студентської молоді, лідерам, які є активними учасниками так званих «євромітингів» у Запоріжжі, – Ользі Лебедєвій та  Катерині Коротченко.

На переконання дівчат, люди, які вийшли на мітинги, відстоюють високі ідеали справедливості, рівності усіх перед законом та свободи слова.

Кандидат юридичних наук Наталія Бровченко схвально відгукнулася про активну громадську позицію молоді, але зауважила, що серед форм народовладдя, окрім мітингів, є ще вибори та референдум, про які іноді забувають організатори акцій.

Кандидат історичних наук, голова обласного товариства охорони пам'яток культури та історії Валерій Козирєв зауважив, що через медіа уважно спостерігає за подіями, які розгортаються на Майдані. Разом з тим, він відзначив, що в сюжетах не бачить головного: «Людина повинна відстоювати свої права, але вона має чітко розуміти, з якою метою вона вийшла на мітинг, яка користь від цього. На жаль, поки що відповіді на ці запитання у сюжетах про Майдан я не побачив».

 Цю тезу підтримав і заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов.

- Важливо, щоб кожен з тих молодих людей, які тут присутні, усвідомив, що влада - за вашу активність, за те, щоб ви відстоювали свою позицію, не були байдужими. Як свідчить практика, такі люди найчастіше досягають успіху, а для нас важливо, щоб ви були успішними, оскільки саме вам ми передамо кермо управління. Разом з тим, прошу бути уважними до тих, хто стоїть у рядах поряд з вами, хто закликає та виголошує лозунги. Зазвичай це люди, які просто використовують вашу довіру та бажання змінити світ на краще. Відповідальність – це те слово, з яким особисто в мене пов’язаний процес дорослішання. Ви маєте почати відрізняти мирні акції від провокацій, які можуть привести до незворотних процесів, -  звернувся до студентів Андрій Гамов.

Також представник обласної виконавчої влади відзначив, що на вулиці не було прийнято жодного конструктивного рішення.

- Тільки за столом переговорів утверджуються доленосні рішення. Тож давайте не просто слухати, а чути один одного, - резюмував посадовець.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області