Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олег Ніколенко: «Враховуючи складний клімат у регіоні, наш пріоритет – упровадження технологій в агропромисловому комплексі»

13 грудня 2013 - 10:29

В облдержадміністрації відбулася нарада з керівниками сільськогосподарських підприємств, інспекцій та служб АПК щодо аналізу ситуації в агропромисловому комплексі області, яку провів заступник голови ОДА Олег Ніколенко.

- Щороку ми покращуємо показники: поточного року обсяг валової продукції збільшився на 24%, що є другим результатом серед областей України, а за виробництвом сільськогосподарської продукції на одного сільського жителя наш регіон посідає третє місце в Україні. Зростання виробництва валової продукції отримано як за рахунок збільшення продукції рослинництва – 131%, так і за рахунок збільшення продукції тваринництва – 106%. При цьому в нашому регіоні складний клімат, недостатньо опадів, тому для нас пріоритет – це впровадження технологій, - зазначив Олег Ніколенко.

За словами посадовця, агропромисловий комплекс є пріоритетним у регіоні, тому обласна влада всіляко сприяє тому, щоб сільгоспвиробники пристосовувалися до сучасних жорстких умов,  надає їм посильну допомогу.

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький поінформував учасників наради про основні підсумки роботи агропромислового комплексу в поточному році.

- За оперативними даними, за всіма категоріями господарств області зібрано 2,2 млн. тонн зернових та зернобобових культур, 904,8 тис. тонн соняшника, 233 тис. тонн картоплі та 375 тис. тонн овочів. Отримана  аграріями області продукція дозволяє не тільки повністю забезпечити продовольчу безпеку регіону, а й експортувати  в інші регіони України та за кордон. Восени сільгосппідприємствами області закладено добрий фундамент для отримання врожаю в 2014 році, - повідомив Андрій Ревуцький.

За словами посадовця, поточного року непогані показники досягнуто й у галузі тваринництва. Так, до рівня минулого року станом на 1 грудня збільшено поголів’я великої рогатої худоби на 18 тис. голів,  свиней – на 11 тис., птиці – на 55 тис., овець – на 11 тис. голів. За рахунок збільшення поголів’я корів на 500 голів та підвищення їх продуктивності виробництво молока зросло на 7,6 тис. тонн.

- Поточного року за рахунок інвестицій збудовано та введено в експлуатацію в Гуляйпільському та Оріхівському районах пташники потужністю відповідно на 60 та 100 тис. курей-несучок, молочно-доїльний цех у Кам’янсько-Дніпровському районі – на 1,2 тис. голів корів, завдяки чому очікується річне виробництво молока 4,2 тис. тонн, - зазначив Андрій Ревуцький.

За словами посадовця, наступного року планується впровадити енергозберігаючі технології на площі 800 тис. га.

- Переконаний, що досягти високих показників у рослинництві можна завдяки розвитку зрошувального землеробства. В останні роки фактична площа поливу складає близько 55 тис. га із наявних 240 тис. га. Площі зрошувальних земель, де можливе відновлення меліоративних систем без значних капітальних витрат, складають 150 тис. га, тож нам необхідно зосередити особливу увагу на вирішенні цього питання. Розвиток зрошувального землеробства також надасть можливість покращити кормову базу, що в свою чергу дозволить збільшити поголів’я тварин, особливо – молочного скотарства, - підкреслив Андрій Ревуцький.

У галузі тваринництва наступного року також передбачено недопущення зменшення виробничих потужностей. Так, прогнозоване виробництво м’яса в живій вазі складає 88,6 тис. тонн, молока – 266,1 тис. тонн, яєць – 722,1 млн. одиниць. Очікуване поголів’я великої рогатої худоби складає 119,9 тис. голів, у тому числі корів – 61,4 тис. голів, свиней – 343,1 тис. голів, овець – 54,2 тис. голів, птиці -  млн.. голів.

- З метою підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва облдержадміністрацією внесено пропозиції щодо фінансування програм з Державного бюджету наступного року на загальну суму 71 млн. грн. Крім того, на фінансування програм з обласного бюджету планується виділити сільськогосподарським підприємствам кошти на суму 22,3 млн. грн. Також планується розробити програми «Зерно Запоріжжя-2020» та «Насінництво-2020», - повідомив Андрій Ревуцький.

Підбиваючи підсумки, посадовець наголосив, що перед сільським господарством області стоять завдання, реалізація яких потребує значних зусиль як від органів виконавчої влади, так і від кожного керівника господарства.

Також учасники наради обговорили питання щодо кредитування аграріїв області банківськими установами. Нагадаємо, наразі селяни найбільше потребують мінеральних добрив, засобів захисту посівів, насіння та дизельного палива.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни