Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Запорізький край – унікальний, і ми маємо зберегти всі наші багатства для майбутніх поколінь»

20 грудня 2013 - 14:23

Голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко зустрівся з працівниками культури, обговорив з ними стан розвитку галузі та перспективи роботи в 2014 році.

У заході взяли участь заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Пелих, працівники Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА, керівники управлінь культури райдержадміністрацій, музеїв, заповідників, театрів та творчих спілок області.

- Кожен з нас потребує читання книг, перегляду кінострічок, відвідування театрів та прослуховування музики. Від цього ми отримуємо задоволення та знаходимо душевну гармонію. В нашій області працює велика мережа закладів культури і мистецтва, загалом нараховується 1074 профільні установи. Це три заповідники, 23 музеї, три обласних і два муніципальних театри, філармонія, два вищих навчальних заклади I-II рівнів акредитації, 65 шкіл естетичного виховання, 11 кінотеатрів, 502 бібліотеки, 415 установ культури клубного типу, обласний центр охорони культурної спадщини, обласний методичний центр культури і мистецтва. Все це дає можливість задовольняти культурні потреби населення, але нам є до чого прагнути, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами керівника області, обласна влада намагається не обділяти увагою творчих людей: тільки на поточний рік бюджет по галузі культури затверджено у сумі 313 млн. гривень, що на 7% більше ніж торік. Олександр Пеклушенко зазначив, що зробить усе можливе, щоб наступного року значно збільшити суму бюджетних видатків на культурну галузь.

- Створюючи комфортні умови для ведення бізнесу, отримуючи податки, ми повинні ефективно використовувати ці кошти. Запорізький край завжди був університетським, інтелектуальним краєм. Це можна відчути в театрі, у філармонії, де панує особлива атмосфера, там збирається особлива публіка -  такого я не відчував ніде в світі. Саме тому ми повинні робити особливий акцент на розвитку культури, і щоб знати, в якому напрямку необхідно рухатися, я хочу почути фахівців цієї галузі, - зазначив керівник області.

Заслухавши звіт про роботу академічного обласного театру юного глядача, який став кращим серед театрів юного глядача та театрів молоді України на Всеукраїнському театральному фестивалі «ТЮГ-2013» у м. Макіївці Донецької області, Олександр Пеклушенко висловив переконання, що при театрі необхідно створити дитячу студію театральної майстерності. Департаменту культури, туризму, національностей та релігій спільно з керівництвом театру доручено вивчити це питання та визначити, що необхідно зробити для реалізації цієї ідеї.

Як повідомила начальник управління культури і мистецтв Запорізької міської ради Ірина Черниш, в обласному центрі вже три роки дії програма «Назустріч кожному», головною метою якої є те, щоб позашкільні заклади самі приходили до дітей та залучали їх до культурного та естетичного розвитку.

- За ці три роки ми дійшли  висновку, що багато дітей, які мають неабиякі здібності, зростають у родинах, які за матеріальним становищем не можуть собі дозволити віддавати дітей до центрів творчості. Саме тому вже наступного року всі муніципальні палаци культури обласного центру будуть працювати безкоштовно. Це дасть можливість усім дітям незалежно від матеріального становища їх родин займатися тим, до чого в них є схильність. З 2015 року ми плануємо збільшити штатний розклад палаців культури, щоб охопити якомога більше дітей, - зазначила Ірина Черниш.

Художній керівник академічного симфонічного оркестру, народний артист України В'ячеслав Редя повідомив, що цього року обласну філармонію активно відвідують пільгові категорії дітей на безоплатній основі.  На концертах уже побували 6 тисяч дітей, і ця робота буде продовжена: планується, що концерти відвідають ще 14 тисяч дітей.

Генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко звернув увагу на архітектурний ансамбль соцміста.

- Наше соцмісто було відзначене на міжнародному рівні: у 1937 та 1939 роках воно отримало Гран-прі та всесвітніх виставках у Парижі та Нью-Йорку. Тож я переконаний, що ми маємо використовувати ці відзнаки, зробити все, щоб максимально зберегти та відновити їх оригінальний вигляд. На превеликий жаль, у нас у структурах влади культура та архітектура роз’єднані, що значно ускладнює процес збереження унікальної архітектури міста. Будівлі ХІХ сторіччя ми вже втратили, але зараз у нас є всі шанси зберегти архітектуру початку ХХ сторіччя, - підкреслив Максим Остапенко.

Олександр Пеклушенко подякував йому за таку позицію та зазначив, що повністю з ним згодний.

- Я категорично проти зміни фасадів будівель, і завжди наголошую на цьому. У нас має бути такий головний архітектор міста та області, який так само перейматиметься  збереженням унікальної архітектури нашого обласного центру. Наша земля дуже багата історично, нам не треба вигадувати ніякі легенди, як це роблять інші міста світу, треба просто зануритися, перейнятися всім цим багатством та передавати його далі людям. Запорізький край – унікальний, і ми маємо зберегти всі наші багатства для майбутніх поколінь, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

Підбиваючи підсумки, керівник області подякував усім учасникам за роботу в поточному році, а також попросив привітати їх колективи та родини з прийдешніми новорічними святами.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни