Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Запорізька область – у десятці кращих регіонів України»

23 грудня 2013 - 14:12

Віктор Ємельяненко: «Запорізька область – у десятці кращих регіонів України»

Під час апаратної наради, яку провів голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко, його перший заступник Віктор Ємельяненко прозвітував про попередні підсумки соціально-економічного розвитку Запорізької області за 2013 рік.

- У складних умовах сьогодення Запорізька область зберігає провідні позиції в економіці України. Про це свідчить десяте рейтингове місце серед регіонів країни за підсумками січня-вересня 2013 року. Практично за кожним другим показником рейтингової оцінки область увійшла до першої десятки регіонів, у тому числі за вісьмома показниками – до першої п’ятірки, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, було значно поліпшено рейтингові оцінки діяльності облдержадміністрації у порівнянні з першим півріччя за такими напрямами: економічний розвиток, споживчий ринок, інвестиційна та інноваційна діяльність, житлово-комунальне господарство.

За обсягом реалізованої промислової продукції в розрахунку на одного жителя область посідає четверте місце, за індексом обсягу сільськогосподарського виробництва – друге місце, за обсягом виробництва продукції сільського господарства в розрахунку на одного сільського жителя – третє місце, за рівнем оплати за електроенергію – дев’яте місце, за коефіцієнтом покриття експортом імпорту – четверте місце.

- За обсягом реалізованої промислової продукції - 62 млрд. грн. - область входить у трійку регіонів-лідерів, посідаючи третє місце після Донецької та Дніпропетровської областей. Підприємствами області вироблено 26% усієї електроенергії в країні, 25% сталі, 42% легкових та 32% вантажних автомобілів, 49% високовольтної апаратури та 13% соняшникової олії, - зазначив Віктор Ємельяненко.

Посадовець підкреслив, що лідером економічного зростання регіону поточного року є сільське господарство. За січень-листопад зростання валової продукції галузі склало майже 26%. За цим показником Запорізька область посіла п’яте місце серед після Одеської, Миколаївської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей.

- Завдяки залученню державних коштів введено в експлуатацію першу чергу обласного перинатального центру. Також триває реконструкція низки пріоритетних об’єктів. Серед них – палац спорту «Юність», обласна філармонія, хірургічний корпус обласної клінічної дитячої лікарні, будівництво поліклініки в селищі Кушугум Запорізького району, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, на розвиток автомобільних доріг загального користування з початку року з держбюджету спрямовано 141,1 млн. грн. На будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах спрямовано кошти в обсязі 45,7 млн. грн., у тому числі субвенції з держбюджету місцевим бюджетам – 37,6 млн. грн.,  надходжень податків і зборів до обласного дорожнього фонду – 8,1 млн. грн.

- Цього року обсяг фінансування будівництва автотранспортної магістралі через р.Дніпро у м.Запоріжжя збільшено до 1 млрд. грн. за рахунок державних коштів та кредитних ресурсів. На сьогодні отримано та освоєно 559,4 млн. грн. Забезпечення ритмічного фінансування дозволить прискорити темпи будівництва об’єкта та забезпечити виконання завдання Президента України щодо введення в експлуатацію першої черги будівництва до кінця 2014 року, - повідомив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, поточного року забезпечено координацію роботи щодо залучення коштів під державні гарантії по проектах соціально-економічного розвитку територій. З них три проекти -  у м.Запоріжжя, ще один – у м.Бердянськ.

- Один з приіоритетних напрямів роботи облдержадміністрації – це поліпшення екологічної ситуації в регіоні. Сформовано переліки заходів, спрямованих на охорону і раціональне використання природних ресурсів, які фінансуються за рахунок обласного та місцевих екофондів на загальну суму 176,7 млн. грн., у тому числі 49,6 млн. грн. з обласного екофонду. Протягом року на роботи з будівництва та реконструкції очисних споруд та мереж каналізації у Василівському, Гуляйпільському, Запорізькому, Мелітопольському та Оріхівському районах з обласного екофонду використано 5,8 млн. грн., з будівництва полігонів твердих побутових відходів у селищі Велика Білозерка, містах Гуляйполе та Кам’янка-Дніпровська спрямовано 5,7 млн. грн., - зазначив Віктор Ємельяненко.

Середньомісячна заробітна плата по області за січень-жовтень 2013 року склала 3113 грн. (шосте місце по Україні) та збільшилась у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 7,2%. Протягом жовтня на 6,8 млн. грн. скорочено суму заборгованості з виплати зарплати. За цей період в області створено 28,6 тис. нових робочих місць або 98,5% від запланованого на поточний рік.

Підбиваючи підсумки року, Олександр Пеклушенко наголосив, що одним з найбільш важливих питань для обласної влади залишається виплата зарплати громадянам.

- Минулої п’ятниці завдяки Президенту України Віктору Януковичу ми виплатили заробітну плату всім бюджетникам, на це пішло 115 млн. грн. Надалі це питання залишатиметься одним з головних. Також украй важливо, що нам вдалося вирішити дуже серйозні проблеми з міським електротранспортом у м.Запоріжжя. Окремої уваги варте й те, що ми знайшли можливість виплатити з жовтня 40-відсоткову надбавку до зарплати медикам, які працюють на «швидкій допомозі», у майбутньому вона виплачуватиметься на постійній основі, - зазначив керівник області.

Також очільник регіону наголосив, що наступного року одне з головних завдань – це ремонт внутрішньоквартальних та дворових доріг, які знаходяться в жахливому стані.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров