Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прем'єр-міністр та промисловці в прямому ефірі обговорили перспективи розвитку машинобудування та металургії

25 грудня 2013 - 16:28

У прямому ефірі Першого Національного телеканалу сьогодні пройшов телеміст «Українська промисловість: реалії та перспективи». У київській студії перебували представники Кабінету Міністрів на чолі з Прем'єр-міністром Миколою Азаровим. З ними на зв'язок вийшли керівники промислових підприємств Запоріжжя, Кіровограда, Сум та Харкова. Місцеві промисловці вийшли в ефір з Музею техніки Богуслаєва. Запорізька сторона була представлена тридцятьма промисловими підприємства металургії та машинобудування. Від обласної влади у програмі взяв участь заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук. Керівник уряду запевнив усіх, що і Кабінет Міністрів, і Президент України Віктор Янукович роблять все можливе, аби вітчизняна промисловість подолала всі наслідки кризи і стала на шлях розвитку. Головним позитивним моментом було названо досягнення нових угод з Російською Федерацією.

- Нам вдалося знизити ціну на газ, вона стала більш прийнятною для нас. Знято обмеження у виробничих коопераціях з країнами Митного союзу, де у нас 40 відсотків нашого товарообігу. Гарантована стабільність державних фінансів, тому ви можете спокійно планувати весь 2014-ий рік, знаючи, що ніяких фінансових потрясінь у країні не буде. Вчора повернувся з Москви, де брав участь у засіданні Євразійського союзу в якості спостерігача і мав можливість зустрітися з російським керівництвом.  Ми обговорили досить детально всі наші плани промислової кооперації та співпраці і домовилися про те, що серйозний імпульс дамо в справі відновлення товарообігу на рівні приблизно 2011-го року. Тоді у нас був рекордний товарообіг. Тільки за 2013-ий рік товарообіг з Російською федерацією впав приблизно на 20 відсотків, з країнами СНД - на 10. Таке падіння товарообігу створює вкрай несприятливі умови для інфраструктурних змін у країні, тобто модернізації економіки, модернізації інфраструктури, і тому ті домовленості, що вдалося досягти з Російською Федерацією, безумовно, відкривають дуже великі можливості для реалізації всіх наших планів, - заявив Микола Азаров.

Українські промисловці підтримали дії Президента й Уряду. Так, керівник АТ «Мотор Січ» В'ячеслав Богуслаєв вважає, що такий вектор розвитку нашої країни не тільки дозволить врятувати вітчизняну промисловість, але й відкриє для машинобудування та металургії нові перспективи.

- За підрахунками наших економістів, лише п’ять із 14 підписаних угод дають більше 500 тисяч додаткових робочих місць. Це говорить про те, що ми виконуємо соціальне замовлення, у нас є відповідальність перед трудящими. Треба працювати і розвивати зв'язки з Митним союзом, і йти на євроазійський ринок. Там чекають нашу продукцію, чекають нас з нашим високоінтелектуальним продуктом. Що стосується Євросоюзу. Можна йти в ЄС, але на наших умовах, на умовах країни, яка є найбільшою в Європі. Ті умови, які нам висунули сьогодні, - неприйнятні. Вони приведуть до загибелі нашої промисловості взагалі та авіаційної галузі зокрема, - підкреслив В'ячеслав Богуслаєв.

У ході телемосту «Українська промисловість: реалії та перспективи» всі представники промислових підприємств отримали можливість висловити свою думку. Прем'єр-міністр Микола Азаров назвав сьогоднішній проект черговим кроком у системному діалозі з промисловцями України. У майбутньому планується провести ще кілька  подібних програм в ефірі Першого Національного.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області