Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформи у сфері житлово-комунального господарства

Про хід реформування житлово-комунального господарства та будівництва у грудні 2013 року

30 грудня 2013 - 13:23

Протягом грудня проведено 3 засідання комісії з погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу Запорізької області. В цілому з початку 2013 року розглянуто документи, подані 9 підприємствами теплопостачання та 16 підприємствами водопостачання. Узгоджено обсяг заборгованості з різниці в тарифах на послуги з теплопостачання, водопостачання та водовідведення на суму 190,6 млн. (в т.ч. з теплопостачання – 110,5 млн. грн., водопостачання – 80,1 млн. грн.). Підприємствам було погоджено проведення взаєморозрахунків по погашенню заборгованості за спожиті природний газ, електроенергію та з податкової заборгованості на суму 81,7 млн. грн. Учасниками розрахунків укладено договорів про організацію взаєморозрахунків на суму 46,8 млн. грн. та направлено до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України реєстри зазначених договорів для отримання фінансування з державного бюджету. Станом на 13.12.2013 профінансовано з державного бюджету 46,0 млн. грн.

18.12.2013 проведено нараду з питань оптимізації фінансово-господарської діяльності КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради, на якій розглядалася діяльність Таврійського ЕЦВВ КП «Облводоканал». За результатами наради вирішено на початку 2014 року більш детально розглянути діяльність Таврійського ЕЦВВ та інших структурних підрозділів КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради.

25.12.2013 відбулося засідання обласної робочої групи з питань водного господарства області, на якому було розглянуто питання розрахунків КП «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради з КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради. За результатами наради протокольним рішенням КП «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради рекомендовано забезпечити протягом січня 2014 року розрахунок з КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради за спожиту питну воду на рівні не нижче 900,0 тис. грн.

17.12.2013 відбулося засідання робочої групи з проведення  моніторингу тарифів на житлово-комунальні послуги в області. Розглядалось питання  щодо намірів підвищення тарифів на послуги водопостачання у населених пунктах Михайлівського району. В результаті рішенням Високівської сільради від 18.12.2013 № 34 скасовано рішення від 24.09.2013 № 24 «Про затвердження скоригованих тарифів на послуги з водопостачання КП «Високе».

23.12.2013 відбулась нарада з питання опалення державного навчального закладу «Запорізький ліцей залізничного транспорту». За результатами наради направлено листи облдержадміністрації до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, та до Мінрегіону України з проханням надати відповідні роз’яснення щодо приладів обліку теплової енергії, яка вироблена у вигляді пари.

На виконання Указу Президента України від 25.06.2013 № 350/2013 облдержадміністрацією на постійному контролі тримається питання щодо забезпечення якості питної води в населених пунктах. З метою належного виконання Указу Президента України видано розпорядження голови облдержадміністрації від 14.11.2013 № 529. Контроль якості питної води виконують служби підприємств водопостачання та санітарно-епідеміологічних станцій. За період 11 місяців 2013 року на мікробіологічні показники відібрано 8726 проб питної води, з них 160 не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», що становить – 1,8 % (за аналогічний період 2012 року - 1,44 %; середній багатолітній складає - 1,13 %). На хімічні показники відібрано 6411 проб, 786 з відхиленнями від гігієнічних нормативів, що становить 12,2 % (за аналогічний період 2012 року – 12,57 %; середній багатолітній складає 14,45 %). Отримані результати свідчать, що населенню подається питна вода мінімального ступеню потенційного епідемризику. Інформацію про якість питної води, яка надходить споживачам, щомісяця розміщується на сайтах обласної державної адміністрації та Державної санітарно-епідеміологічної служби Запорізької області, в засобах масової інформації, зокрема газеті «Запорожский санитарный вестник», в місцевих періодичних виданнях, таких як: «Нива» Чернігівського району, «Трудова слава» Оріхівського району, міській газеті «Оріхів», районній газеті «Михайлівські новини» тощо.

В грудні облдержадміністрацією видано 4 ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності, в т.ч. в сфері централізованого водопостачання та водопостачання – 2, в сфері теплопостачання – 2. На підставі заяви підприємства анульовано 1 ліцензію.

З метою зменшення заборгованості підприємств теплоенергетики області за спожитий природний газ облдержадміністрацією запроваджено щотижневий моніторинг за станом споживання природного газу, надходженням коштів за спожиті послуги на рахунки підприємств теплоенергетики та рівнем розрахунку самих підприємств за спожитий природний газ. За результатами моніторингу по оперативним даним за 22 дні грудня підприємствами теплоенергетики спожито природного газу на суму 105,6 млн. грн., за спожиті послуги від споживачів на рахунки підприємств надійшло 49,9 млн. грн., сплачено підприємствами за природний газ – 20,8 млн. грн.

 23.12.2013 на апаратній нараді голови облдержадміністрації заслухані підсумки роботи департаменту у 2013 році. За результатами роботи дійшли висновку, що на території області забезпечено безперебійну роботу підприємств житлово-комунального господарства, успішно завершено опалювальний сезон 2012-2013 років та Запорізька область на належному рівні підготовлена до проходження опалювального сезону 2013-2014 років. На сьогодні ситуація стабільна. Послуги з водо- і теплопостачання надаються безперебійно. Крім того зазначено, що вперше за останні 8 років досягнуто рівня розрахунків населення за отримані житлово-комунальні послуги вище 100 % ( 102,6 %). Завдяки проведеній роботі щодо скорочення споживання природного газу за 11 місяців 2013 зекономлено 50,1 млн.м3 газу, або - 14,6 % порівняно з аналогічним періодом 2012 року. Вирішені проблеми з водопостачанням смт. Кушугум, Балабино, Малокатеринівка (за рахунок будівництва перекачуючої насосної станції).

20.12.2013 проведено виїзну нараду з вирішення проблемних питань мешканців гуртожитку по вул. 12 Грудня, 15 м. Бердянськ в частині приватизації займаних ними приміщень.  За результатами наради виконавчому комітету Бердянської міської ради надано роз’яснення та  методична допомога щодо розроблення Порядку  оформлення перепланувань (у тому числі раніше виконаних) житлових приміщень, та рекомендовано дотримуватися вимог чинного законодавства, а саме Наказу Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 № 396 «Про затвердження Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян».

Проведено аналіз статистичних даних щодо введення в експлуатацію житла у 2013 році, за результатами якої зроблено висновки про неповноту інформації щодо прийнятих в експлуатацію житлових об’єктів, яку отримують органи статистики від місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування. З метою недопущення зриву виконання Комплексної програми житлового будівництва у Запорізькій області на 2013 рік проведено наступні заходи:

- 20.12.2013 проведено нараду, за результатами якої головам райдержадміністрацій та міст обласного значення визначені завдання щодо активізації роботи із забезпечення своєчасного та в повному обсязі надання органам статистики відповідної інформації;

- інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Запорізькій області розроблено «пам’ятку-повідомлення» (із зазначенням адміністративної відповідальності у разі порушення вимоги) про необхідність подання замовником будівництва у визначені законодавством терміни копій декларацій про готовність об’єкта, яка надається кожному замовнику при здачі декларації до зазначеної Інспекції.

В рамках реалізації соціальної ініціативи Президента України «Доступне житло» консультації щодо умов участі в Програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів з початку 2013 року отримало 2234 сім’ї, укладено 26 кредитних договорів, в т.ч. укладено 10 договорів з надання фінансової підтримки на сплату первинного внеску за рахунок обласного бюджету та бюджету м. Запоріжжя. Також за рахунок зазначених бюджетів в рамках реалізації обласної програми «Молодій запорізькій родині - доступне житло» укладено 13 кредитних договорів на пільгове довгострокове кредитування молодих сімей та громадян з м. Запоріжжя та м. Мелітополь. На цей час опрацьовуються питання включення до зазначених програми будівництва доступного житла 65-квартирного житлового будинку по вул. Горького,30/1 та трьох будинків по пров. Бадигіна в м. Мелітополь.                       

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області