Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці висловились за ідею єдності українського народу

23 січня 2014 - 16:55

В обласній державній адміністрації відбулося засідання за «круглим столом» на тему «Патріотизм як фактор соборності України»,  присвячене Дню Соборності та Свободи України. У засіданні взяв участь заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гамов. Серед учасників обговорення - науковці та викладачі запорізьких вищих навчальних закладів, студентська та трудова молодь, представники громадських організацій.

Учасники заходу зупинились на історичному значенні проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, обговорили ідею соборності в умовах глобалізації, а також ті складові, які традиційно об’єднують людей.

Відкриваючи засідання, Андрій Гамов акцентував увагу на тому, що позиція  Президента України така: це не просто державне свято, а подія, яка має дійсно об’єднати український народ, адже ідея єдності та соборності вже багато років звучить на українській землі.

Протоєрей, кандидат богослов’я Олександр Мірошниченко висловив переконання, що центром, який дійсно може об’єднати людей, є вічні цінності - гуманізм, традиції, культура та віра.

Разом з тим, саме як «кризу віри та довіри» охарактеризував наше сьогодення доктор філософських наук Тарас Бутченко: «Українці втратили загальнонаціональну довіру. Маємо знайти ті ресурси, які допоможуть нам вийти з цієї кризи. Це може бути не тільки релігія, але й наука, сфера соціального партнерства, вирішення наболілих економічних питань».

На переконання кандидата філософських наук, доцента кафедри ЗНУ Тетяни Ніколаєвої, ідея соборності гармонійно вписується в ідею глобалізації. Однак вона відзначила, що наразі вкрай важливо зберегти самоідентичність народу.

 - У період кризи у людей як ніколи прокидається потреба у збереженні своєї культури, традицій, мови – це наша опора в житті. Кожна людина буде противитись уніфікації, і це важливий аспект, який може допомогти зрозуміти реалії нашого життя, - поділилась міркуваннями Тетяна Ніколаєва.

У ході обговорення йшлося і про правові особливості української держави, про її багатонаціональний народ, розвиток козацтва  та патріотичної свідомості.

Підбиваючи риску в обговоренні, заступник голови ОДА Андрій Гамов зазначив, що один з аспектів, який може об’єднати українців – діти.

- Не завжди Схід та Захід може домовитись у тому, що стосується історії, але кожен з нас хоче бачити світле майбутнє для своїх дітей у мирній процвітаючій країні. Тож у цьому контексті всі ми стоїмо по одну сторону барикад, давайте про це пам’ятати, -  резюмував представник обласної виконавчої влади.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів