Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аграрії, сільгоспвиробники та науковці обговорили особливості весняно-польової кампанії-2014

24 січня 2014 - 15:21

Особливості проведення комплексу весняно-польових робіт, а також шляхи розв’язання проблем аграрної галузі разом відшукували сільсгоспвиробники, науковці та фахівці аграрної галузі за «круглим столом», який відбувся в обласній державній адміністрації. Захід провів заступник голови ОДА Олег Ніколенко. В обговоренні взяли участь директор Інституту сільського господарства степової зони України Анатолій Черенков та директор Інституту олійних культур НААН України Ігор Шевченко.

- Посівна вимагає мобілізації всіх зусиль. Це перевірка того, що ми зробили взимку, як зуміли підготуватись. Маємо врахувати особливості погодних умов, у відповідності до яких необхідно скоригувати структуру посівних площ,  - зазначив, відкриваючи засідання, Олег Ніколенко.

Також представник обласної виконавчої влади завірив сільгоспвиробників у тому, що вони отримають всю необхідну допомогу від керівництва облдержадміністрації для якісного проведення весняно-польових робіт.

Основою ефективності вирощування зерна є впровадження  інноваційних технологій високопродуктивних сортів та гібридів. На цьому акцентував увагу запорізьких аграріїв директор Інституту сільського господарства степової зони України Анатолій Черенков. Зокрема, він зупинився на сучасних досягненнях селекції кукурудзи та реалізації продуктивного потенціалу гібридів кукурудзи залежно від агрокліматичних умов.

Коментуючи стан посівів озимих культур, Анатолій Черенков повідомив, що в переважній більшості вони знаходяться у доброму стані, хоча й існує проблема дефіциту вологи. Серед основних факторів, які впливають на врожайність, науковець назвав структуру посівів, сорти, добрива та захист рослин, а також строки збирання. Важливий аспект - збалансування мінерального живлення.

Структура посівних площ – одне з найактуальніших питань для аграріїв на сьогодні. Кожен сільгоспвиробник має зробити вибір: що сіяти навесні?

Директор Інституту олійних культур НААН України Ігор Шевченко поінформував учасників засідання про економічну доцільність вирощування льону та гірчиці. На його переконання, це перспективні для вирощування культури, оскільки вони мають високий рівень рентабельності. Так, насіння  льону коштує 4200 грн. за т., а гірчиці - взагалі 8360 грн. за т. Тож, на думку науковця,  можна спробувати частково цими культурами замінити посіви соняшника.

Своє бачення поточної ситуації, а також розвитку тих сфер, де може знадобитись допомога обласної виконавчої влади, озвучили сільгоспвиробники – представники Бердянського, Василівського та Чернігівського районів. Мова йшла про відновлення дотацій, пільгові тарифи на електроенергію, страхування врожаю, а також урегулювання взаємодії з управліннями юстиції та Держкомзему на місцях.

Підбиваючи підсумки обговорення, Олег Ніколенко повідомив, що область посідає перше місце в Україні за обсягами посіву озимої пшениці та третє – за посівами озимих культур. Тож основне завдання - зберегти врожай, дотримуючись наукових рекомендацій.

Вже в лютому в область мають надійти детальні рекомендації щодо проведення посівної, які розроблені Інститутом сільського господарства степової зони України.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області