Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сімейні лікарі вдосконалюють професійний рівень

28 січня 2014 - 16:11

Сімейні лікарі вдосконалюють професійний рівень

У Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України пройшов семінар-тренінг для лікарів загальної практики сімейної медицини на тему «Профілактика серцево-судинних захворювань: від епідеміології до медикаментозної терапії». Захід відбувся за підтримки обласної державної адміністрації.

Учасниками семінару стали близько 100 сімейних лікарів з різних лікувально-профілактичних закладів регіону.

Як повідомила заступник директора Департаменту охорони здоров’я  обласної державної адміністрації Світлана Бєляєва, стратегічний курс реформування системи охорони здоров’я визначено Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», мета якого - поліпшення здоров’я населення, забезпечення рівного і справедливого доступу до медичних послуг та створення стимулів здорового способу життя.

Враховуючи те, що в області високий показник смертності від серцево-судинних захворювань (порівняно з країнами ЄС перевищення смертності у чоловіків - майже в п’ять разів, у жінок – в 3,2 раза), облдержадміністрацією розроблена та прийнята програма профілактики серцево-судинних захворювань.

Завдання, які поставлені на державному на обласному рівні – це запровадження профілактики захворювань органів кровообігу на всіх рівнях надання високоспеціалізованої медичної допомоги.

Наразі проведена реформа первинної ланки щодо надання медичної допомоги за принципом лікаря загальної практики. Це надає можливість проведення первинної та вторинної профілактики серцево-судинних захворювань сімейними лікарями. Першочергова увага має бути приділена таким факторам ризику як артеріальний тиск, куріння, надмірна вага тіла, гіподинамія.

Учасники семінару прослухали доповіді провідних фахівців  з профілактики серцево-судинних захворювань - ректора академії, академіка НАМН професор Олександра Никоненка, завідуючої кафедри соціальної медицини, організації та управління охороною здоров’я та МСЄ Зінаїди Лашкул тощо.

У поточному році навчання сімейних лікарів буде продовжено, зокрема, заплановано проведення ряду аналогічних тематичних семінарів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів