Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дитинство має бути щасливим

14 березня 2006 - 14:58

На обліку 32 служб у справах неповнолітніх перебувають понад 4,5 тисячі юних запоріжців. Минулого року служби взяли участь в 1077 судових засіданнях як представники інтересів дітей. Як правило, діти ці сироти або з сімей, де батьки позбавлені права виховувати їх. Нині в області налічується майже 2 тисячі кризових сімей. В кожній третій з них батьки самоусунулись від своїх батьківських обов'язків. Кожна друга родина вживає алкоголь.

Діти з таких сімей виховуються в інтернатах та перебувають в притулках. Їх нині називають «державними дітьми». На всеукраїнській нараді «З турботою та любов'ю до дітей» Президент України Віктор Ющенко окреслив нові підходи у вирішенні проблем сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Мова йде про створення так званих прийомних сімей та будинків сімейного типу.

У 1998 році область розпочала експеримент зі створення таких закладів. Нині у нас діє 4 будинки сімейного типу, в 17 сім'ях живуть прийомні підлітки. Є сподівання, що експеримент стане нормою життя. З 2006 року держава гарантує матеріальне забезпечення таким сім'ям і не мале. На виховання одної дитини до 6 років передбачаються виплати за рахунок держави до 800 гривень в місяць, від 6 до 18 років -1054 гривні. Оплата батьківської праці складає 35% від виплат на дитину. Одна сім'я має право виховувати до 10 дітей одночасно. Утримання дітей в таких сім'ях перебуватиме під контролем та опікою місцевих органів влади.

Нині розроблено проект обласної програми подолання бездоглядності на 2006-2010 роки. Прийняти її мають депутати обласної ради на найближчому засіданні сесії.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області