Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми воїнів-інтернаціоналістів розв’язуються на місцевому рівні

14 лютого 2014 - 12:09

В облдержадміністрації відбулася зустріч керівництва області з учасниками бойових дій на території інших держав, приурочена до 25-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан. Нагальні проблеми з воїнами-інтернаціоналістами обговорювали перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко та голова обласної ради Віктор Межейко.

Віктор Межейко привітав присутніх від імені голови обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка та депутатського корпусу обласної ради.

- Щороку 15 лютого ми згадуємо дуже важливу подію – виведення військ з Афганістану. Це були страшні десять років війни, які залишили трагічний слід у багатьох родинах. У нашій країні багато батьків втратили своїх синів, а деякі учасники бойових дій досі не знайдені. Влада дуже цінує подвиг наших громадян, які ризикували та віддавали свої життя заради миру. Президент України Віктор Янукович приділяє цьому напрямку особливу увагу, саме тому 2014 рік проголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав, - зазначив Віктор Межейко.

За словами посадовця, Главою держави поставлено завдання перед владою вжити  заходів, спрямованих на підвищення рівня соціального захисту і медичного обслуговування воїнів-інтернаціоналістів, сімей загиблих та померлих учасників бойових дій.

Стосовно проблем воїнів-інтернаціоналістів голова обласного осередку Союзу ветеранів Афганістану Олександр Наметченко зазначив, що їх традиційно залишається дві: житлове питання та госпітальне й санітарно-курортне оздоровлення.

- Минулого року на забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів з усієї України було виділено понад 90 млн. грн., у тому числі на ці кошти було придбано п’ять квартир для запоріжців. Звісно, цього мало, але вже поточного року започатковано нову бюджетну програму, для виконання якої передбачено видатки з держбюджету в обсязі 300 млн. грн., що дозволить придбати у кілька разів більше квартир, - зазначив Олександр Наметченко.

Також він наголосив, що між владою та воїнами-інтернаціоналістами налагоджено постійну співпрацю: голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, його заступники, голова облради Віктор Межейко регулярно зустрічаються з ними,  спільними силами знаходять шляхи розв’язання проблем. За його словами, всі питання вирішуються в робочому порядку на місцевому рівні, тож немає необхідності звертатися за допомогою до центральних органів влади.

Також під час зустрічі воїни-інтернаціоналісти розповідали про власні проблеми, які не носять загальний характер. Мова йшла про необхідність допомоги на лікування,  збереження пільг та субсидій для родини у випадку смерті воїна-інтернаціоналіста, порушувалося питання щодо можливості фінансування за бюджетні кошти організації поховання батьків загиблих воїнів-інтернаціоналістів.

За підсумками зустрічі Віктор Ємельяненко дав низку доручень керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації щодо порушених під час заходу питань.

 

Довідкова інформація:

За даними Міністерства соціальної політики в Україні проживає 1 млн. 689 тис. 892 ветерана війни. З них 182 тис. 896 - інваліди війни, у т.ч. 77 тис. 857 інвалідів військових конфліктів на території інших країн.

231 тис. 444 осіб - учасники бойових дій, у т.ч. 102 тис 870 осіб -  учасники бойових дій, які брали участь у бойових діях в Республіці Афганістан та 65 тис. 990 осіб - учасники бойових дій на території інших держав.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області