Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звернення голови обласної державної адміністрації Євгена Червоненка до жителів Запоріжжя та керівників запорізьких промислових підприємств, забруднювачів навколишнього середовища

17 березня 2006 - 15:44

Дорогі запоріжці! Шановні керівники запорізьких промислових підприємств!

Вимушений в котрий раз констатувати, що стан навколишнього середовища в обласному центрі, який за даними Запорізької санітарно-епідеміологічної станції останнім часом значно погіршився, є одним з головних чинників негативного впливу на здоров'я людей. Саме шкідливі викиди промислових підприємств регіону, на думку фахівців, обумовлюють високий рівень поширеності хвороб системи кровообігу, органів дихання, різноманітних новоутворень у мешканців Запоріжжя.

На жаль, власники підприємств-забруднювачів разом із своїми сім'ями живуть переважно за межами забрудненої території і не відчувають на собі цього негативного впливу.

Як представник Президента України в нашому регіоні і керівник виконавчої влади, який покликаний піклуватися про добробут і благополуччя жителів області, я не можу і не буду миритися з таким становищем.

Саме тому я ініціював впровадження сучасної системи екологічного моніторингу, яка дасть можливість точно визначити обсяги забруднення навколишнього середовища конкретними підприємствами, а відповідним фіскальним органам покарати винних.

Ця система передбачає встановлення контролюючого обладнання на кожній ділянці, де безпосередньо відбуваються викиди, та подання інформації на спеціальні монітори, що розміщуються на багатолюдних площах обласного центру. Таким чином, кожний мешканець міста матиме змогу одержувати достовірну інформацію про шкідливі викиди, знатиме, яке конкретно підприємство завинило, і особисто контролюватиме ситуацію. Ми всі, нарешті, отримаємо реальні важелі впливу на керівників підприємств-забруднювачів і змусимо їх відчувати відповідальність за свою діяльність, або бездіяльність.

Вартість обладнання системи екологічного моніторингу становить 40 млн. грн. Сьогодні влада спроможна профінансувати лише половину від потреби. Тому я пропоную громадськості створити фонд захисту навколишнього середовища і закликаю всіх небайдужих, зробити в нього свій посильний внесок, щоб система екологічного моніторингу запрацювала вже найближчим часом.

Також звертаюсь до всіх запоріжців з проханням взяти участь в акції з відновлення зелених насаджень у містах і селах нашої області і висадити хоча б по одному деревцю. Тільки об'єднавши зусилля ми зможемо зберегти нашу святу землю для нащадків.

Що ж до позиції керівників підприємств-забруднювачів, хочу наголосити: високі виробничі результати не можуть бути виправданням тієї шкоди, яка наноситься навколишньому середовищу і здоров'ю людей. Прошу вас замислитися над тим, яку екологію ви передасте у спадщину своїм дітям? Тож закликаю вас з усією відповідальністю поставитися до питань модернізації власних виробництв та впровадження сучасних очисних споруд. В іншому випадку, запевняю, я використаю всю повноту влади для того, щоб згідно екологічного законодавства України винні у його порушеннях були невідворотно та суворо покарані.

 

Голова обласної
державної адміністрації

Євген Червоненко

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників