Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Євген Червоненко: «Я буду вас чути, бо хочу змінити в нашій області ситуацію в галузі охорони здоров'я і підходи до самої медицини»

20 березня 2006 - 14:27

Сьогодні в області медична допомога населенню надається 7,8 тис. лікарями та 18,3 молодшими медичними спеціалістами на бюджетній основі у 664 лікувально-профілактичних закладах та 250 приватно практикуючими лікарями.

Протягом останніх 10 років галузь працює в умовах загальнодержавних правил і нормативів бюджетного фінансування, коли замість 10% від ВВП, передбачених законодавством, щорічно в державному бюджеті виділялось менше 3 %. Така ситуація породжує багато проблем в охороні здоров'я, які не вирішуються роками.

Суттєвих змін у структурі та організації системи охорони здоров'я не відбулося. Збереглося інтегроване командно-адміністративне управління без ефективних механізмів господарювання. Заробітна плата медиків займає одне з останніх місць по галузям економічної діяльності, значно відстаючи від заробітної плати в промисловості, транспорті, будівництві і освіті.

Недостатнє фінансування галузі призвело до зношеності матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів: споруд - на 40% , медичної техніки – від 60% до 80%. Жителі області позбавлені доступної безоплатної комп'ютерно - рентгенівської томографії.

Чи не в найгіршому стані знаходиться сільська медицина. Слабка матеріально-технічна база, фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАПів), 59 з них не мають телефонного зв'язку. Кожен рік у сільських закладах медицини вивільняється понад 70 посад лікарів. Серед причин - незабезпеченість житлом. Житло отримують в середньому по області лише 3-4 сім'ї. Укомплектованість лікарями в сільських районах за останні 5 років зменшилась на 5% і ця негативна тенденція, на жаль, зберігається. Падає престиж професії лікаря. Кількість медпрацівників пенсійного віку зросла з 13% (1995р.) до 17,3% у 2005р. Протягом останніх 3-х років щорічно в області після закінчення інтернатури 7 дипломованих спеціалістів не приступають до роботи.

Незважаючи на економічні негаразди зусиллями органів влади та медичних працівників вдалося зберегти мережу і структуру системи охорони здоров'я, етапність надання медичної допомоги, традиції підготовки кадрів для галузі, державний характер фінансування. Та накопичені проблеми потребують вирішення.

Сьогоднішній стан здоров'я населення не може не хвилювати медиків. Природний рух населення протягом останніх 5 років залишається негативним. Найгірша ситуація - в сільській місцевості, де смертність перевищує народжуваність у 2,4 рази. Малюкова смертність в нашій області за останній рік зросла на 13% в порівнянні з 2004р.

Згідно з дослідженнями останніх років практично здоровими є тільки 15-20% населення, в стані хвороби знаходиться ще 15-20%, а 60-70% балансують між здоров'ям і хворобою доти, поки компенсаторні здібності їхнього організму мають достатній запас міцності. Отже ми повинні більше уваги приділяти здоров'ю здорових людей. Переконують нас в цьому і результати асигнування пропаганди здоров'я в розвинених країнах. 1 долар, виділений на ці цілі, дозволяє зекономити 7 - на лікуванні хвороб.

Як показує аналіз структури захворюваності і смертності в нашому регіоні, 90 відсотків припадає на хронічні неінфекційні хвороби: системи кровообігу, онкологічні, розвиток яких в значній мірі залежить від способу життя людини та своєчасної профілактики захворювань.

На сьогодні в суспільстві немає мотивації для пропаганди здоров'я. Медичні працівники, як показала практика, не підготовлені до роботи з питань пропаганди здорового способу життя. При цьому в закладах охорони здоров'я відсутні економічні стимули щодо пропаганди здоров'я. Таким чином, профілактична допомога населенню ще не стала загальнодоступною для населення.

Пусковим механізмом змін в галузі повинні стати зміни в її управлінні. Найголовніше – це надання автономії медичним закладам шляхом переходу комунального бюджетного закладу, що має статус бюджетної установи, у комунально-комерційне підприємство з укладанням контракту між органами влади - платником та лікарнею - постачальником медичних послуг. Таким чином гроші підуть за пацієнтом, започаткується конкуренція . У постачальників з'явиться економічна зацікавленість в раціональному використанні ресурсів, підвищиться відповідальність за якість послуг, у платників – за якість фінансування. Правова основа для запровадження цього хоч і не повністю, але є.

В нашій області вже готові до запровадження контрактних відносин головні лікарі Вільнянського, Веселівського, Запорізького, Оріхівського, Приморського, Якимівського районів.

Для реалізації наміченого ще необхідно розробити і затвердити тарифи на медичні послуги, які мають підлягати подальшим державним закупівлям та єдину методику оцінки їх вартості; створити і запровадити у діяльності закладів охорони здоров'я нові інформаційні технології; доопрацювати систему контролю тощо.

Все це враховано в проекті Закону України “Про медичну діяльність та заклади охорони здоров'я , який після прийняття Верховною Радою, планується ввести в дію з 01.01.2007р. До цього треба підготуватися як керівникам медзакладів, так і медичним працівникам. З метою раціонального використання коштів в медичну практику будуть втілюватись методи доказової медицини, телекомунікаційні технології тощо. Введено активну систему безперервного підвищення кваліфікації як для лікарів, так і для молодших медспеціалістів.

Передбачається активна участь громадян та громадських організацій в управлінні охороною здоров'я через наглядові ради тощо. Після прийняття Закону про обов'язкове медичне страхування (планується в 2007р.) поступово буде створена нормативна база, відповідна інфраструктура закладів і розпочнеться перехід до обов'язкового медичного страхування.

Голова облдержадміністрації Євген Червоненко двома руками «за» медичне страхування. «Лікуватися безплатно, це даремно лікуватися, - наголосив губернатор. - Медичні послуги повинні бути платними, але в той же час повинні бути доступними кожному громадянину».

Хвилює голову обласної виконавчої влади матеріально-технічне забезпечення галузі охорони здоров'я. Є.Червоненко пообіцяв, що питання швидкої медичної допомоги вирішуватимуться в першу чергу. Не залишаться поза увагою сільські дільничні лікарні. Їхніми проблемами опікується сам Президент України Віктор Ющенко.

Кожен практикуючий лікар в нашій області отримає («Але вже після виборів депутатів всіх рівнів, щоб не звинуватили мене у використанні адмінресурсу»,- Є. Червоненко) в подарунок від губернатора тонометр і фонендоскоп, а фельдшерсько-акушерські пункти – кардіографи.

«Життя робить нам виклик,- зазначив голова облдержадміністрації. – І ми повинні правильно на це реагувати, змінювати його на краще».

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області