Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформи у сфері житлово-комунального господарства

Про хід реформування житлово-комунального господарства та будівництва у лютому 2014 року

6 березня 2014 - 14:39

З початку року проведено три засідання комісії з погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу Запорізької області (два з них – у звітному періоді). Як результат, затверджено різницю в тарифах в розмірі 156,4 млн.грн., погоджено схеми  взаєморозрахунків на 112 млн. грн.

12.02.2014 проведено чергове засідання Регіональної Ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ в Запорізькій області. В ході засідання обговорювались такі важливі питання, як робота  органів місцевого самоврядування щодо  сприяння у створенні та підтримці ОСББ  у 2013 та основні напрямки роботи у 2014 році, реалізація постанови Кабінету Міністрів України  від 13.11.2013 № 860 «Про надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд  та прибудинкових територій  мешканцям  житлових будинків, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» та розробка обласної Програми сприяння створенню та сталому функціонуванню ОСББ в Запорізькій області. з метою ефективного інформаційного супроводження  реформ житлово-комунального господарства створений та працює інтернет-сайт  з питань реформування житлового господарства Запорізької області (http://www.osbb.zp.ua/).   З метою забезпечення інформування населення про можливості створення ефективного власника житла сайт дає змогу отримання зворотного зв’язку. Користувачі мають можливість направити до Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації будь-яке питання в даній галузі, який в короткі терміни надасть відповідні роз’яснення та рекомендації.  Планується виділення коштів на подальше функціонування цього сайту. А також в плани облдержадміністрації входить розробка ряду відео-роликів, які б висвітлювали суть реформи житлово-комунального господарства. Одним з найактуальніших питань для учасників засідання виявилась розробка обласної Програми сприяння створенню та сталому функціонуванню ОСББ в Запорізькій області. За результатами обговорення вирішено створити робочу групу з доопрацювання вже розробленої програми. Усі напрацювання будуть винесені на чергове засідання Ради. У свою чергу органам місцевого самоврядування рекомендовано створити аналогічні місцеві ради з питань ОСББ.

10.02.2014 проведено нараду з вирішення проблемних питань мешканців житлового будинку по вул. Бочарова, 37а в м. Вільнянськ Вільнянського району Запорізької області.

14.02.2014 проведено виїзну нараду у Вільнянському районі під головуванням директора Департаменту Шахова М.В. з питання взаємовідносин між КП «Водоканал» м. Запоріжжя та сількомунгоспами Вільнянського району. Директором Департаменту окрім наради проведено особисті зустрічі з керівництвом сількомунгоспів району та керівництвом Вільнянської райдержадміністрації з обговорення зазначеного питання.

19.02.2014 департаментом проведено виїзну перевірку Жовтневої сільської ради та Молочанської міської ради Токмацького району Запорізької області з метою здійснення контролю за виконанням ними делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Внесено необхідні зміни до Програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства Запорізької області на 2010-2014 роки та до регіональної цільової програми «Питна вода Запорізької області» на 2012 - 2020 роки.

Підготовлено та подано до Запорізької обласної ради  проекти рішень обласної ради на чергову сесію:

1. «Про внесення змін до обласної програми «Молодій запорізькій родині – доступне житло» на 2013 – 2017 роки, затвердженої рішенням Запорізької обласної ради  від 22.11.2012  № 16»;

2. «Про Програму з надання цільової фінансової підтримки громадянам на первинний внесок для отримання іпотечних житлових кредитів на будівництво чи придбання доступного житла на території Запорізької області за рахунок коштів обласного бюджету на 2014 рік»;

3. «Про внесення змін до регіональної цільової програми «Питна вода Запорізької області» на 2012 - 2020 роки»;

4. «Про внесення змін до Програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства Запорізької області на 2010-2014 роки».

19.02.2014 проведено  нараду   про перспективи будівництва у 2014 році багатоквартирних житлових будинків у м. Запоріжжя, в тому числі шляхом їх участі у програмах будівництва доступного житла. На нараді були розглянуті проблемні питання будівельних компаній по незавершених житловим будинкам в м. Запоріжжя та шляхи їх вирішення. За результатами наради вирішено узгодити план-графік робочих виїзних поїздок на об’єкти незавершеного житлового будівництва у м. Запоріжжя та провести роботу щодо участі нових житлових будинків в рамках програм будівництва (придбання) доступного житла.

Департаментом вжиті заходи щодо вирішення питання проведення платежів житловими програмами (іпотечне кредитування та пільгове молодіжне кредитування). В  повному обсязі проведено оплату платіжних доручень, наданих Фондом сприяння молодіжному житловому будівництву, на часткову компенсацію відсотків на придбання житла громадянам – 270 платіжних доручень на суму 281, 6 тис.грн. На розгляд до обласної ради подано проекти рішень про погашення фінансових зобов’язань за укладеними у 2013 році договорами з громадянами в рамках програм доступного житла за рахунок коштів обласного бюджету.

Проведено роботу із забудовниками щодо участі у 2014 році у державних житлових програмах. У результаті Міжвідомчою комісією Мінрегіону схвалено 9 об’єктів по області для участі у програмах будівництва (придбання)  доступного житла  у 2014 році.

З початку року видано 4 кредити за програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів.

Планується виділення 500 тис.грн. з обласного бюджету у розмірі 10 % від вартості житла для підтримки громадян на первинний внесок в рамках соціальної ініціативи Президента України В.Ф. Януковича «Доступне житло».   

Читайте також

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області