Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціально-економічна ситуація в регіоні складна, але утримується під контролем

11 березня 2014 - 13:52

Соціально-економічна ситуація в регіоні складна, але утримується під контролем

Підсумки соціально-економічного розвитку регіону за січень-лютий 2014 року розглянули учасники апаратної наради, яку провів голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов.

Доповідаючи з цього питання, заступник директора Департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Вікторія Самусь зазначила, що в поточному році вдалося утримати ситуацію в економіці та зберегти соціальну стабільність, забезпечити реалізацію комплексу завдань з реформування економіки, соціальної та гуманітарної сфер.

За оцінкою діяльності обласної державної адміністрації за 2013 рік область посідає 13 місце серед 27 регіонів країни.

Аналізуючи цей показник, посадовець відзначила, що регіон покращив свої позиції в сфері економічного розвитку, інвестиційної та інноваційної діяльності, державних фінансів, населення та ринку праці, освіти та охорони здоров'я, захисту прав дитини. У той же час необхідно приділити особливу увагу таким напрямкам як споживчий ринок, житлово-комунальне господарство та рівень злочинності.

Щодо поточної ситуації посадовець повідомила, що обсяг реалізованої промислової продукції за січень 2014 року склав 5,1 млрд. грн., що майже на 7 % менше, ніж за січень 2013 року. Знизився й індекс промислової продукції на 5,1% проти аналогічного періоду торік. Разом з тим, Вікторія Самусь відзначила, що скорочення промислового виробництва відбулося по всій території країни. Приміром, у Дніпропетровській області - на 6,6%, Донецькій – 8,2 %, Луганській – 7,2%.

Разом з тим,  згідно з Программою соціально-економічного та культурного розвитку Запорізької області до кінця року заплановано вийти на позитивну динаміку в промисловості не менше ніж на 1,5%.

Падіння в промисловому секторі зумовило скорочення зовнішньоторговельного обігу товарів. Цей показник по області за січень 2014 року склав 329,3 млн. дол. США. і зменшився порівняно з січнем 2013 року на 21,7 %. Незважаючи на це, вдалося втримати позитивне сальдо зовнішньої торгівлі на рівні 113,9 млн. дол. США.

Позитивні результати збережені  в сільському господарстві, де приріст валової продукції, а саме в тваринництвоі за січень склав 6,5 % (152,9 млн. грн.).

Коментуючи ситуацію в аграрному секторі, Вікторія Самусь зупинилась на весняно-польовій кампанії, яку вже розпочали запорізькі аграрії. Станом на 06.03.2014 підживлено 215,9 тис. га посівів озимих культур (32 % завдання); посіяно ранніх зернових культур на площі 5,96 тис. га. Рівень готовності сільськогосподарської техніки до весняно-польових робіт складає 98 %, забезпеченість дизпаливом, бензином та мінеральними добривами – 75 %. Сільгоспвиробники повністю забезпечені насінням ярих зернових культур.

Серед найбільш проблемних галузей, за словами посадовця, залишається будівництво, рівень падіння якого в 2013 та січні 2014 склав 21%.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні