Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Реформування системи медичного обслуговування станом на 01.03.2014

13 березня 2014 - 16:21

Одним з основних пріоритетних напрямів діяльності галузі охорони здоров'я області є розвиток первинної медико -санітарної допомоги, основна мета якої - наближення лікарської допомоги до населення, в першу чергу, віддалених сільських районів.

Станом на 01.03.2014 в області функціонує 260 амбулаторій загальної практики — сімейної медицини з яких: 90 амбулаторій створені в містах і 170 в районах області; 194 увійшли в структуру  центрів первинної медико-санітарної допомоги, 65  амбулаторій  - в структуру центральних районних лікарень та районних лікарень і 1 самостійна амбулаторія.

Продовжується робота по формуванню мережі амбулаторій - відокремлених структурних підрозділів центрів первинної медико-санітарної допомоги відповідно до потреб населення, що значно покращить доступність медичної допомоги та дозволить наблизити показник забезпеченості амбулаторіями в містах до нормативного.

Станом на 01.03.2014  в області функціонують як самостійні юридичні особи 32 центри первинної медико -санітарної допомоги.

Необхідною умовою успіху розвитку первинної ланки є створення належної матеріально-технічної бази, насамперед, за рахунок ремонту приміщень лікарських амбулаторій, оснащення їх медичним обладнанням, транспортом, медикаментами згідно табеля оснащення.

Департамент охорони здоров'я проводить моніторинг цього  процесу щомісяця і на сьогодні вже є позитивні результати роботи в цьому напрямі.

На виконання положень Закону України "Про екстрену медичну допомогу" проведено ряд заходів, спрямованих на створення єдиної системи екстреної медичної допомоги на всій території області. Регіональний план розвитку системи екстреної медичної допомоги області на 2014 рік затверджений головою Запорізької облдержадміністрації 20.09.2013.

В області створено Територіальне медичне об'єднання "Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Запорізької облради.

До складу центру увійшли 3 юридичних особи: Запорізька, Мелітопольська станції екстреної медичної допомоги, КУ "Обласний центр медицини катастроф" та 3 відділення екстреної медичної допомоги (Пологівське, Василівське, Токмацьке).

Загальна штатна чисельність працівників ТМО складає 2703 одиниць. При реорганізації служби вдалося зберегти всіх працівників швидкої допомоги.

З 01.04.2013 служба екстреної медичної допомоги функціонує під єдиним центром управління на всій території області.

Проводиться щоденний моніторинг часу доїзду бригад швидкої медичної допомоги в усіх адміністративно-територіальних одиницях області. Виклики на всій території області обслуговуються стовідсотково. У середньому дотримання нормативу доїзду в містах складає 89-90%, у сільській місцевості - 88-89%, що залежить і від стану доріг, розвитку інфраструктури населених пунктів.

На підставі аналізу роботи ЕМД як єдиної структури, визначені населенні пункти для створення додаткових пунктів базування бригад швидкої допомоги. Наразі функціонує 36 пунктів постійного базування бригад ШМД, планується довести їх кількість до 45.

Дотримання принципу екстериторіальності можливе за наявності єдиної оперативно-диспетчерської служби та оснащення серверним обладнанням, сучасними засобами зв'язку та GPS-навігацією.

ВАТ «Запоріжсталь» виділив кошти в сумі 12,0 млн. грн. на створення централізованої диспетчерської, в тому числі 7,8 млн. грн. на проведення реконструкції.

20.08.2013 розпочато реконструкцію приміщення централізованої диспетчерської, яка наразі триває. За станом на 01.03.2014 роботи виконані  на 85%.

При виконанні проектних робіт здійснювався постійний зв’язок проектної організації з керівником Національного проекту «Вчасна допомога» для узгодження технічного завдання і дотримання всіх вимог до приміщення серверної.

У 2013 році придбані автомобілі швидкої допомоги (на базі автомобілю «Соболь») укомплектовані медичним обладнанням: 8 автомобілів за рахунок обласного бюджету на загальну суму 2,0 млн. грн. та 3 автомобілі на   750 тис.грн. за рахунок коштів ВАТ «Запоріжсталь».

За кошти благодійного фонду ВАТ “Запоріжсталь” закуплені: 25 комп’ютерів, 25 моніторів,  25 комплектів стереогарнітури та 25 джерел безперебійного живлення в комплектації на загальну  суму 345931 грн. (13837,24 грн. за одиницю); 80 сучасних електрокардіографів та 5 дефібриляторів на загальну суму 1 млн. 16 тис.грн.

Всі 154 автомобілі швидкої медичної допомоги на сьогодні оснащені «тривожними кнопками».  «Тривожна кнопка» представляє собою брелок, що знаходиться у лікаря швидкої допомоги і кнопку виклику служби охорони, вмонтовану у панель автомобіля. Сигнал виклику може надходити як з кабіни санітарного транспорту, так і дистанційно. Тобто, у разі потреби медики можуть безперешкодно подавати сигнал тривоги, знаходячись на відстані від машини. Крім цього, всі автомобілі швидкої допомоги оснащені системою GPS-навігації. Оператор пульта охорони визначає адресу, звідки надійшов сигнал, і направляє за нею найближчу групу реагування Державної служби охорони, яка прибуває на місце впродовж декількох хвилин.

З метою реалізації національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства» в області в поточному році створений обласний перинатальний центр.

В 2013 році отримано обладнання для відділення інтенсивної терапії новонароджених обласного перинатального центру.

Обласний перинатальний центр розрахований на 124 ліжка. Орієнтовна його потужність - близько 2700 пологів в рік. До структури Перинатального центру входять вісім підрозділів. Затверджений штатний розклад на 501 штатну одиницю.

Обласний перинатальний центр відкрив свої двері для пацієнтів тридцятого листопада 2013 року.

Наразі закінчується реконструкція гінекологічного корпусу.

Завдання на 2014 рік:

- подальший розвиток інституту сімейної медицини;

- розширення мережі амбулаторій загальної практики / сімейної медицини;

- забезпечення закладів охорони здоров'я області кваліфікованими медичними кадрами;

- оснащення закладів первинної медико-санітарної допомоги та екстреної медичної допомоги сучасним медичним обладнанням, санітарним автотранспортом відповідно до табелів оснащення;

- завершення робіт по створенню єдиної оперативно-диспетчерської служби області з оснащенням її сучасним серверним і навігаційним обладнанням;

- збільшення частки первинної медичної допомоги в загальному обсязі фінансування медичних послуг;

- активізація інформаційно - роз'яснювальної роботи.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями