Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Посівна кампанія: увага ресурсному забезпеченню агрогосподарств

14 березня 2014 - 13:59

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Іван Бісюк провів всеукраїнську селекторну нараду з питань проведення комплексу весняно-польових робіт. Запорізьку область представляв заступник голови ОДА (стажування) Олег Ніколенко.

Відкриваючи нараду, урядовець відзначив, що цього року весняно-польові роботи здійснюються в напружених та складних умовах.

- За вашими прогнозами цьогорічний урожай має бути отриманий на рівні 2013 року – 62-63 млн. тонн зерна. Однак, чи виконаємо цей план, залежить від ресурсного забезпечення господарств, а також від дотримання ними агротехнічних вимог та строків, - зазначив Іван Бісюк.

За планом навесні українські аграрії мають засіяти 18,5 млн. га ярих культур та підживити 8,8 млн. га озимих. Майже всі території приступили до посівної. Так, у АРК посіяно майже 60% до плану, у Запорізькій, Тернопільській та Миколаївській – понад 20%.

Щодо структури посівних площ перший заступник міністра повідомив, що цього року планується збільшити посіви ярого ячменю, гречки, кукурудзи, сої, цукрових буряків, картоплі та овочів.

Занепокоєння урядовця викликає ситуація із запасом вологи на південних територіях країни – у Криму, Херсонській, Донецькій та Запорізькій областях. Він підкреслив, що запаси вологи у метровому шарі ґрунту необхідно використати раціонально, не допустити пересихання та вивітрювання.

Коментуючи цінову ситуацію на продовольчому ринку, Іван Бісюк відзначив, що майже по всіх позиціях подорожчали продукти в АР Крим. Також серед територій, де зросли ціни на цукор, овочі та яйця, прозвучала й Запорізька область. Разом з тим, заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олег Ніколенко  заперечив достовірність такої негативною статистикою.

- Переді мною лежать три моніторинги, які виконують різні структури, – у жодному з них з них дані між собою не співпадають. Необхідно відшукати нову модель взаємодії у цьому напрямку, - висловив переконання представник обласної виконавчої влади.

Щодо ходу посівної Олег Ніколенко підтвердив інформацію щодо дефіциту вологи в метровому шарі ґрунту. Тільки в семи районах області вологи достатньо – 130-140 мм, на інших територіях - від 35 до 70 мм. Наразі запорізькі аграрії сіють ячмінь та льон. На особливому контролі керівництва облдержадміністрації перебувають питання фінансового забезпечення посівної, запасів дизпалива, мінеральних добрив та засобів захисту рослин.

По завершенні всеукраїнської селекторної наради заступник голови облдержадміністрації Олег Ніколенко провів селекторну нараду з керівниками районів та обговорив нагальні питання проведення посівної в області.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області