Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області знижуються показники малюкової смертності та дитячої захворюваності

17 березня 2014 - 16:22

В області знижуються показники малюкової смертності та дитячої захворюваності

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації  підбив підсумки роботи з надання лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню регіону в  2013 році.

Станом на 01.01.2014 медичну допомогу дітям надають у Запорізькій обласній клінічній дитячій лікарні та дитячих міських лікарнях  - двох  у м. Запоріжжі, по одній у м. Бердянську та м. Мелітополі, а також дитячих відділеннях в обласних спеціалізованих диспансерах, КУ «Запорізький обласний спеціалізований будинок дитини «Сонечко», в 20 центральних районних лікаренях і 17 Центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Кваліфіковану допомогу дітям надають 564 лікарі педіатричного профілю, з яких понад 70% атестовані.

Фахівці відзначають, що в області знижується кількість дітей - за останні три роки на 1288 осіб. Станом на кінець 2013 року на території регіону проживало 289247 дітей віком до 17 років.

Разом з тим, кількість відвідувань лікарів дітьми за три роки, навпаки, збільшилась - з 3686636 відвідувань у 2011р. до 4067147  у 2013 р. Найчастіше до медиків звертаються у Михайлівському та Приазовському районах.

Розглядаючи показники захворюваності та смертності серед дітей, медики відзначили деякі позитивні тенденції. Зокрема, торік на 13% зменшився рівень малюкової смертності, померли 149 дітей віком до одного року (у 2012 – 154, у 2011 - 169). При цьому 57% з них були народжені недоношеними. В структурі малюкової смертності серед основних причин стани перинатального періоду – 59,1%, вроджені аномалії розвитку – 17,4%, хвороби нервової системи – 4%.

Спеціалісти прогнозують, що в поточному році ситуація буде покращена, оскільки торік почав працювати обласний перинатальний центр, у якому є все необхідне обладнання, щоб виходити недоношених немовлят.

Крім того, продовжує знижуватися і показник захворюваності серед дітей першого року народження: на ендокринні хвороби – на 36,7%,  інші відхилення – 5,6%. Також знизився рівень захворюваності і серед дітей віком до 17 років - майже на 4%.

За підсумками наради фахівці вирішили, що необхідно продовжити навчання кадрів, проведення тренінгів для лікарів, активізувати роботу з упровадження Розширеної Ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини», а також проводити постійний моніторинг виконання планових завдань щодо роботи педіатричного ліжка керівниками закладів охорони здоров’я.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками