Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У цьому році буде проведено нормативну грошову оцінку земель у трьох населених пунктах

27 березня 2014 - 14:09

У цьому році буде проведено нормативну грошову оцінку земель  у трьох населених пунктах

На позачерговому засіданні 33 сесії обласної ради VI скликання затверджено розроблену з ініціативи Головного управління Держземагентства у Запорізькій області Програму з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у Запорізькій області на 2014-2017 роки.

Головним завданням Програми є поетапне, в період до 2017 року, проведення робіт з поновлення нормативної грошової оцінки земель у 21 населеному пункті області. Зокрема, у 2014 році передбачається проведення цих робіт у трьох населених пунктах Нововасилівської сільської ради Бердянського району: с.Шовкове, с.Нововасилівка та с.Роза.

Нормативно-грошова оцінка земель використовується для визначення розмірів земельного податку та орендної плати, державного мита при обміні, спадкуванні, даруванні земельних ділянок,  нарахування суми втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Тож від того, наскільки якісні та достовірні матеріали нормативно-грошової оцінки земель використовуються для розрахунків, залежить, з одного боку, справедливість стягнення всіх платежів, а з іншого – одержання стабільних  доходів власниками землі, землекористувачами та державою в цілому.

Оновлення матеріалів нормативно-грошової оцінки земель у межах населених пунктів має проводитися не рідше ніж раз на 5-7 років. Врахування цілого ряду факторів, які безпосередньо впливають на платежі за землю, дозволяє після проведення цих робіт збільшувати надходження до місцевих бюджетів приблизно на 20%.

Слід зауважити, що ще на початок 2012 року три населених пункти Запорізької області взагалі не мали первинної нормативної грошової оцінки земель, понад 400 - користувалися  застарілими матеріалами. Такий стан справ призводив до того, що до місцевих бюджетів не надходили значні суми, порушувався принцип соціальної справедливості при справлянні земельних платежів.

Справжній прорив у виконанні цих робіт на території  області було здійснено протягом 2012-2013 років. За цей період повністю завершено проведення і оновлення матеріалів нормативної грошової оцінки земель населених пунктів області. Значною мірою завдяки цьому відзначається стійка тенденція до зростання надходжень до місцевих бюджетів від платежів за землю. Так, у 2013 році порівняно з 2012 роком надходження до місцевих бюджетів збільшилися на 35,258 млн.грн., порівняно з  2011 роком - на 96,74 млн. грн.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області