Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тарифи на тепло "по-пологівськи"

7 квітня 2006 - 15:56

Державною інспекцією з контролю за цінами в Запорізькій області на виконання доручення прокуратури Пологівського району здійснено перевірку КПТМ "Темп-Центр", розташованого в м. Пологи, з питань дотримання держдисципліни цін при формуванні тарифів на послуги з теплопостачання.

За результатами перевірки встановлено ряд порушень діючого законодавства з ціноутворення, що призвело до включення в структуру тарифів економічно необґрунтованих витрат в сумі 480,95 тис. грн. Як наслідок, собівартість 1 Гкал завищено з 111,79 грн. до 161,32 грн., тобто на 49,53 грн. за 1 Гкал для населення та на 59,43 грн. для інших споживачів.

Основними видами порушень є включення до розрахунку тарифів понаднормативних витрат на електроенергію (на суму 209,45 тис. грн.), воду (29,2 тис. грн.), стоки (32 тис. грн.), сіль (10,2 тис. грн.), загальновиробничі витрати завищено на 32,8 тис. грн.

Крім того, до складу тарифів включено витрати у розмірі 167, 3 тис. грн. на утримання іншої комунальної установи КПТМ "Темп", яка відповідно договору з КПТМ "Темп – Центр" мала надавати останньому консультативні, інформаційні та методологічні послуги на підставі актів виконаних робіт і узгоджених калькуляцій. Перевіркою вищезазначені витрати не підтвердились, тобто відсутні акти виконаних робіт і розрахунки вартості наданих послуг.

За результатами перевірки керівника КПТМ "Темп-Центр" притягнуто до адмінвідповідальності – накладено штраф 170 грн. Матеріали перевірки надіслано до прокуратури Пологівського району. На підприємство направлено припис з вимогою усунути порушення, визначені в акті перевірки, та розрахувати новий рівень тарифів.

Інформацію про результати перевірки і рекомендації щодо перегляду рівня діючих тарифів надано до органів місцевого самоврядування м. Пологи.

Слід зазначити, що така ситуація не поодинока. Фахівцями економічних підрозділів органів місцевого самоврядування не проводиться належним чином аналіз наданих на затвердження розрахункових матеріалів. Як результат, рівень затверджених тарифів повністю відповідає проектному рівню, що становить під сумнів компетентність спеціалістів і приводить до застосування економічно необґрунтованих тарифів та обрахування споживачів.

Ст. 6 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначено, що до повноважень облдержадміністрацій належить здійснення контролю за цінами та взаємодія з органами місцевого самоврядування з питань регулювання цін (тарифів) на вищезазначені послуги, настав час і потреба надані повноваження виконувати.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії