Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники громадських організацій України обмінялися досвідом упровадження програм з енергозбереження в ОСББ та ЖБК

29 квітня 2014 - 15:00

У Жовтневій райадміністрації м.Запоріжжя відбувся семінар-обмін на тему «Можливості фінансування програм енергозбереження в будинках ОСББ та ЖБК», у якому взяв участь заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук.

Захід відбувся у рамках проекту «Поширення досвіду громадських організацій Запорізької, Дніпропетровської, Волинської областей щодо розвитку та захисту інтересів мікрогромад ОСББ та ЖБК». Мета семінару-обміну - передати досвід із залучення кредитних коштів для реалізації проектів з енергозбереження в багатоквартирних будинках та виховання відповідного ставлення громадян до використання енергоресурсів і особистої відповідальності відносно тепла і комфорту в квартирах.

У заході взяли участь представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, керівництво обласної та міської влади, представники громадських організацій із Запоріжжя, Дніпропетровська та Луцька, а також представники фінансових установ, які запроваджують лояльні програми для фінансування ОСББ та ЖБК.

Петро Гончарук привітав учасників від імені голови облдержадміністрації Валерія Баранова та зазначив, що обласна влада зацікавлена у створенні ОСББ та ЖБК та економії ними енергоресурсів.

- Упровадження проекту необхідно розпочинати з енергоаудиту та санації будівлі, без цих заходів люди як платили великі суми, так і будуть платити, зменшити їх не вдасться. Також украй важливо впливати на свідомість людей, привчати їх до економії ресурсів. Наведу приклад інших країн, з якими ми обмінювалися досвідом. Там, наприклад, люди, перш ніж вмикати пральну машинку, зважують білизну, щоб завантажувати техніку на повну, використовувати ресурси по-максимуму. Те саме стосується навіть чистки зубів: наші люди, коли вмиваються, відкривають кран на повну, і вода тече протягом кількох хвилин, іноземці ж набирають воду в склянку, а кран закривають. Здається, що це дрібниця, але за підсумками місяця, року виходить досить серйозна економія. До цього треба привчати й наших людей. Люди мають розуміти, що комунальні послуги – це товар, за який вони платять. Менше споживаєш – менше сплачуєш, - зазначив Петро Гончарук.

Під час семінару-обміну голова правління асоціації ОСББ «Лучани» (м.Луцьк) Юлія Сабатюк презентувала напрацювання в сфері виховання відповідального ставлення громадян до використання енергоресурсів і особистої відповідальності відносно тепла і комфорту в квартирах. Також вона ознайомила присутніх з варіантами залучення коштів ОСББ:  ремонтний фонд, позики та кредити, а також залучення енергосервісної компанії.

Представник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (м.Київ) Вікторія Погорєлова поінформувала про роль ОСББ у впровадженні енергоефективних заходів. Заступник голови асоціації «Наш дім» (м.Дніпропетровськ) Катерина Чижик проаналізувала, навіщо в багатоквартирному будинку займатися енергозбереженням.

Підсумки проекту «Поширення досвіду громадських організацій Запорізької, Дніпропетровської, Волинської областей щодо розвитку та захисту інтересів мікрогромад ОСББ та ЖБК», який відбувся за підтримки МФ «Відродження», підбила голова правління громадської організації «Об’єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія» (м.Запоріжжя) Людмила Шанц.

- За час реалізації проекту було проведено низку семінарів з обміну досвідом між організаціями-учасниками проекту, онлайн-конференції, консультаційні поїздки до Дніпропетровська, Запоріжжя та Луцька. Також розроблено план подальшої співпраці, запропоновано зміни в законодавчі акти щодо співпраці ОСББ та ЖБК з монополістами, а також кредитування заходів енергозбереження. Крім того, вийшла в світ книга «Кращі практики діяльності неурядових організацій Запоріжжя, Дніпропетровська та Луцька, які представляють інтереси ОСББ», - повідомила Людмила Шанц.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни