Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прес-реліз до брифінгу голови обласної державної адміністрації 12.04.2006 р.

12 квітня 2006 - 17:33

1.  Інформація про впровадження системи автоматизованого дистанційного моніторингу за викидами в атмосферне повітря.

Після презентації Президенту України В.Ющенку системи дистанційного автоматизованого моніторингу за викидами в атмосферне повітря:

Запорізькою облдержадміністрацією спільно з Держуправлінням екології та природних ресурсів в Запорізькій області 17 березня 2006 року був проведений семінар-презентація проектів моніторингу на промислових підприємствах області.

У семінарі прийняло участь шість організацій, які представили різні концепції дистанційного моніторингу.

За результатами семінару-презентації прийнято рішення по реалізації пілотного проекту на декількох підприємствах. Для цього потрібне проведення комплексного обстеження вибраних підприємств, серед яких попередньо відібрані джерела пило-, газовикидів.

На сьогодні облдержадміністрацією спільно з територіальним органом Мінприроди Держуправлінням створена робоча група по реалізації проекту.

За рахунок обласного екофонду заплановано фінансування (у сумі 294 000 грн.) розробки типового проекту автоматизованої системи моніторингу за викидами в атмосферне повітря, який потім буде використовуватись для впровадження моніторингу на всіх підприємств забруднювачів.

Визначена група основних 13 забруднювачів м. Запоріжжя, на яких буде реалізована ця система: ВАТ „Запоріжсталь”, ВАТ „Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат”, ВАТ „Український графіт”, ВАТ „Запоріжабразив”, ВАТ „Запорізький завод феросплавів”, ВАТ „Запоріжкокс”, КП „Запорізький титано-магнієвий комбінат”, ВАТ „Дніпроспецсталь”, ВАТ „Оліяжиркомбінат”, ТОВ „Запорізький завод кольорових сплавів”, Запорізька ТЕС, районні котельні.

Із цієї групи визначені шість підприємств, на яких буде реалізовано перший етап впровадження системи у 2006 році:
1.Запорізька ТЕС, енергоблок №1.
2.ВАТ „ЗаЛК”, глиноземний цех.
3.ВАТ „Запоріжабразив”, цех №2 плавка нормального електрокорунду.
4. ВАТ „Запорізький завод феросплавів”, цех №4.
5. ВАТ „Запоріжсталь”, агломераційний цех аспірації хвостових частин агломашин.
6. ВАТ „Запоріжкокс”, пекококсовий цех.

Після затвердження на сесії Запорізької обласної ради екологічного бюджету (орієнтовно – травень 2006року) розпочнеться робота по комплексному обстеженню шести підприємств з метою складання ТЗ для проектних робіт і проведення тендера на проектування.

Джерелом фінансування проекту у 2006 році на шести вказаних об'єктах буде держекофонд Мінприроди. Обсяг запланованого фінансування 6 млн. грн.

 

2. Інформація про е кологічну ситуацію в Балці Середня.

7 квітня та території ділянки шлакових відвалів ДСС-1 Балки Середньої була проведена зустріч із представниками ВАТ «Дніпроспецсталь» і ТОВ “РегіонПромСервис”. На зустрічі розглядалося питання правових взаємин між підприємствами в частині права розробки шлакових відвалів і дотримання на даній ділянці вимог діючого природоохоронного законодавства. Обласна державна адміністрація, як і правоохоронні органи, буде сприяти дотриманню всіма суб'єктами підприємницької діяльності діючого законодавства при проведенні робіт на шлакових відвалах, контролювати виконання відповідних судових рішень і не буде утручатися у взаємини між ВАТ «Дніпроспецсталь» і ТОВ “РегіонПромСервис”. При цьому необхідно врегулювати конфлікт правовим шляхом і не допустити силової розв'язки питання. Облдержадміністрацією вживається ряд активних заходів із залученням правоохоронних органів, управління екології, Держнаглядохоронпраці й інших структур для недопущення порушення екологічної ситуації в регіоні. За станом на 10.04.06 в районі ділянки “ДСС-2” не виконаний комплекс природоохоронних заходів по ліквідації несанкціонованого звалища промислових відходів на землях сільськогосподарського призначення. Кінцевий термін виконання - 15.04.06. ВАТ “Дніпроспецсталь” повідомило Держуправління про припинення моніторингу довкілля в районі Балки Середньої, що може призвести до неконтрольованого забруднення поверхневих та підземних вод. У випадку припинення моніторингу Держуправлінням буде розглянуто питання про скасування дозволу на відновлення діяльності по розробці промислових відвалів. Запорізькою облдержадміністрацією надане доручення Державному управлінню екології та природних ресурсів у Запорізькій області, Запорізькому обласному головному управлінню земельних ресурсів, Територіальному управлінню Держнаглядохоронпраці по Запорізькій області у двотижневий термін провести перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, діючого законодавства у сфері охорони праці та цільового використання земельної ділянки на ділянці шлакових відвалів „ДСС-1” Балки „Середня”.

 

3. Інформація щодо продовження робіт на об'єкті «Розширення та реконструкції центральних каналізаційних очисних споруд лівого берега (ЦОС-1) м. Запоріжжя» .

Однією з головних екологічних проблем Запорізької області є відсутність достатніх потужностей з біологічної очистки стічних вод лівобережної частини міста.

З метою вирішення цієї проблеми в рамках реалізації Проекту Європейського банку реконструкції та розвитку “Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води м.Запоріжжя” передбачено проведення реконструкції центральних каналізаційних споруд лівого берега (ЦОС-1), в результаті якої буде збільшена потужність очисних споруд біологічної очистки з 200 тис.м.куб на добу до 280 тис.м.куб на добу.

Загальна вартість цих робіт складає 22,9 млн.дол. США.

За результатами проведеного міжнародного відкритого тендеру, підрядником на виконання робіт з реконструкції «Розширення та реконструкції центральних каналізаційних очисних споруд лівого берега (ЦОС-1) м. Запоріжжя» була визначена німецька компанія WTE.

Але у березні 2005 року за ініціативою КП «Водоканал» відповідний контракт був розірваний з причини небажання компанією WTE завершити Контракт у встановлені терміни. На момент розірвання контракту було виконано робіт на 8,12 млн.дол.США, що складає 44% від встановленої вартості.

З метою реалізації схваленої ЄБРР програми дій по завершенню цього Проекту, КП «Водоканал» був укладений Договір з проектним інститутом ВАТ «Харківський Водоканалпроект», на розробку проекту. Завдяки своєчасному втручанню облдержадміністрації ця робота практично завершена.

КП  «Водоканал» підготовлений пакет тендерної документації щодо вибору Підрядника по виконанню робіт по проекту та направлений до ЄБРР на узгодження. У теперішній час підприємством усуваються надані банком зауваження. 14-17 квітня планується надати оголошення щодо проведення тендеру по вибору Підрядника .

За результатами опрацювання питання щодо негативного впливу на екологічний стан довкілля внаслідок надмірного забруднення р. Дніпро КП “Водоканал” робочою групою, до складу якої увійшли фахівці Держуправління екології та природних ресурсів в Запорізькій області та обласної санітарно-епідеміологічної станції, було зроблено висновок: результати аналізу показників якості води на скиді ЦОС – 1 не передбачають загрози різких змін та катастрофічного забруднення р.Дніпро. Спалаху інфекційних захворювань населення по районах м. Запоріжжя та районах вниз за течею р. Дніпро немає.

Крім того, у 2005 році на замовлення КП «Водоканал» Українським науково-дослідним інститутом екологічних проблем була виконана науково-дослідна робота «Уточнена оцінка впливу на навколишнє середовище робіт по розширенню і реконструкції центральних каналізаційних очисних споруд лівого берега м. Запоріжжя (ЦОС-1) в зв'язку зі зміною термінів будівництва». Відповідно до висновків роботи вплив стічних вод на процеси, що проходять у Каховському водосховищі, в межах одного року не суттєвий .

Враховуючи важливість реалізації заходу, облдержадміністрацією проводиться робота по залученню усіх можливих джерел фінансування.

На 2006 рік згідно з Контрактом повинна бути сплачена сума в розмірі 53,3 млн.грн., у тому числі кошти ЕБРР – 37,6 млн.грн. Питання вирішено. За сприяння ОДА з коштів держфонду Мінприроди виділено ще 4 млн. грн.. На 2007 рік необхідно залучити 36,1 млн.грн., у тому числі кошти ЕБРР – 3,5 млн.грн. По залишку коштів – 32,6 млн.грн., питання потребує вирішення міською радою Запоріжжя.

 

4.Інформація щодо стану справ по розрахунках з вкладниками АТ “Наш банк”.

Від банкрутства АТ “Наш банк” постраждало понад 5200 вкладників-фізичних осіб, загальна сума кредиторської заборгованості банку перед якими складала 39,8 млн. грн.

За рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вкладникам АТ “Наш банк” відшкодовано їх вклади на загальну суму 14,4 млн. грн., що дозволило задовольнити у повному обсязі вимоги понад 3100 вкладників в межах до 5000 грн.

Джерелом погашення заборгованості перед кредиторами є надходження від ліквідації активів банку. На початок ліквідаційної процедури активи АТ “Наш банк” становили 93 млн. грн. Проте, за весь час, що триває процедура ліквідації, на накопичувальний рахунок ліквідаційної комісії банку надійшло лише 4,1 млн. грн.

Задоволення вимог кредиторів до банку за рахунок ліквідаційної маси здійснюються в порядку та черговості, встановлених Законом України “Про банки і банківську діяльність”. Відповідно до ст. 96 зазначеного Закону (в редакції Закону від 29.11.2005 № 3127-IV), вимоги вкладників-фізичних осіб у частині перевищення суми, передбаченої системою вкладів фізичних осіб, але не більше еквівалента 50,0 тис. грн. віднесені до третьої черги задоволення, у частині, що перевищує 50,0 тис.грн. – до четвертої черги.

Реєстр заявлених та акцептованих вимог кредиторів АТ “Наш банк” містить вимоги 1704 вкладників – фізичних осіб на загальну суму 23,9 млн.грн., які віднесені до третьої та четвертої черги задоволення (Довідково: до третьої черги задоволення віднесені вимоги 1636 вкладників на загальну суму 16,3 млн. грн.; до четвертої черги - вимоги 68 вкладників, сума вкладу яких перевищує 50,0 тис.грн., на загальну суму 7,6 млн. грн .).

З грудня 2005 року ліквідатором АТ “Наш банк” проводиться виплата коштів в погашення кредиторських вимог третьої черги. Обсяг коштів, виділений ліквідатором для здійснення розрахунків (3,7 млн. грн.), дозволяє провести виплати вкладникам банку у розмірі до 2750,0 грн. кожному. В результаті чого будуть погашені у повному обсязі вимоги ще 612 вкладників-фізичних осіб.

Облдержадміністрація звернулася до КМУ, НБУ, асоціації українських банків, до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з пропозицією щодо внесення на розгляд адміністративної ради Фонду питання про поширення на вкладників банку АТ “Наш Банк” рішення цієї ради від 31.01.2006 № 43 “Про збільшення розміру відшкодування коштів за вкладами” до 8,0 тис. грн. У разі прийняття такого рішення будуть задоволені у повному обсягу вимоги ще 330 вкладників банку на загальну суму 2,8 млн. грн.

Пропозиція облдержадміністрації підтримана. Але, зазначене питання не може бути винесене на розгляд адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб із-за відсутності кворуму у зв'язку із закінченням строку повноважень двох представників Кабінету Міністрів України.

Незадоволеними залишаться вимоги 764 вкладників - фізичних осіб на загальну суму 17,4 млн. грн.

Нагальною проблемою є протистояння вкладників із ліквідатором банку та Національним банком України, а також між різними громадськими організаціями вкладників АТ “Наш банк”. За час процедури ліквідації за пропозиціями вкладників змінилося три ліквідатора банку. Кандидатура останнього ліквідатора – Біляченко О.В., запропонована НБУ, відхилена господарським судом Запорізької області. На теперішній час обласним управлінням НБУ поданий позов до апеляційного суду.

 

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії