Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Запоріжжі відпрацьовуватимуться шляхи успішного реформування житлово-комунального господарства

6 травня 2014 - 16:41

В обласній державній адміністрації відбулося засідання «круглого столу» з питань реформування житлово-комунального господарства регіону. В обговоренні теми взяли участь заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Григорій Семчук,  голова облдержадміністрації Валерій Баранов та його заступник Петро Гончарук.

Виступаючи перед запоріжцями, урядовець окреслив поточну фінансову ситуацію в житлово-комунальному господарстві, а також зупинився на основних напрямках реформування галузі.

За даними заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Григорія Семчука, станом на 10.04.2014 року збитки галузі становили 2,3 млрд. грн., дебіторська заборгованість сягає 13,5 млрд. грн., а кредиторська - 23,8 млрд. грн.

- Ми продовжуємо нарощувати аварійні мережі, зараз їх уже 38%, а це - 60 тисяч кілометрів. Поступово підходимо до тієї межі, після якої все почне розвалюватись, оскільки закладений колись ресурс не вічний, - зазначив Григорій Семчук.

На його переконання, кардинально змінити ситуацію можливо тільки шляхом проведення широкомасштабної реформи, яка невід’ємна від реформи місцевого самоврядування. Основоположними є шість напрямків: ефективна нормативно-правова база, фінансова стабілізація галузі, вдосконалення системи управління, технічне переоснащення, робота з населенням та кваліфіковані кадри.

Коментуючи ці складові, Григорій Семчук наголосив на необхідності поетапного підвищення тарифів та в майбутньому - переходу від житлово-комунальних субсидій до адресної фінансової допомоги. При проведенні реформи відсутня альтернатива і створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Наразі 20% житлового фонду країни обслуговують саме ОСББ і вони підтверджують ефективність своєї роботи.

Важливі складові - створення умов для конкуренції на ринку послуг та залучення ресурсів міжнародних фінансових організацій.

У ході засідання заплановано обговорення таких питань: план реформування житлово-комунального господарства міст області; реалізація муніципального енергетичного плану м. Запоріжжя; перспективи створення ефективного власника житла; вивчення досвіду співпраці КП «Водоканал» м. Запоріжжя з Європейським банком реконструкції та розвитку.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів