Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мета реформування галузі ЖКГ – створення гідних умов для життя громадян

6 травня 2014 - 17:12

Мета реформування галузі ЖКГ – створення гідних умов для життя громадян

Під час засідання «круглого столу» з питань реформування житлово-комунального господарства області заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук поінформував його учасників про план реформування житлово-комунального господарства спільно з Регіональною радою з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ.

- Ми розробили покроковий план реформування галузі житлово-комунального господарства, який дозволить створити гідні умови для життя громадян. Наразі в області площа багатоквартирного житлового фонду складає 21,2 млн. кв. метрів, з них 10% знаходиться в управлінні ЖБК, 12% - в управлінні приватних підприємств, 11% - в управлінні ОСББ, 67% - в управлінні комунальних підприємств, - повідомив Петро Гончарук.

За словами посадовця, за технічним станом багатоквартирного житлового фонду 68 багатоквартирних будинків зношені на 20%, 1565 – на 21-40%, 3402 – на 41-60%, 1224 – на 61-80%, 340 – на понад 81%.

Наразі в області створено та функціонують 520 ОСББ та 433 ЖБК, з них у Бердянську - 198 ОСББ та 7 ЖБК, у Запоріжжі – 92 ОСББ та 358 ЖБК, у Токмаку – 20 ОСББ та 11 ЖБК, у Мелітополі – 51 ОСББ та 36 ЖБК.

Петро Гончарук наголосив, що перш за все планом дій передбачається проведення інвентаризації житла з метою визначення можливості створення ОСББ, ЖБК, розробка плану реконструкції старого житла, створення відділів з реформування ЖКГ та організації створення ОСББ. Також необхідно підготувати пропозиції щодо внесення змін до законодавства про передачу ОСББ будинків та прибудинкових територій у рамках санітарної зони.

- Планом дій також передбачається вирішення питання з монополістами з водо-, тепло-, енерго-, газопостачання. Треба прийняти програму кредитування ОСББ через фонд молодіжного будівництва та програму компенсації відсоткових ставок за кредитами. Кредитні кошти буде використано на капітальний ремонт, встановлення індивідуальних теплових пунктів, а також для термомодернізації будинків, - зазначив Петро Гончарук.

Також планується розробити та прийняти план (схему) розмежування та розділення прибирання прибудинкової території (зона відповідальності будинків та міста). Крім того, буде проведено конкурс серед керуючих компаній за всіма видами житлово-комунальних послуг.

Петро Гончарук поінформував присутніх і про стан переробки твердих побутових відходів в області.

- В області за рік утворюється близько 1 млн. тонн твердих побутових відходів у результаті людської діяльності, і лише 2-3% з них переробляються. Для розв’язання цієї проблеми  планується побудувати вісім комплексів переробки ТПВ: «Приморський», який зможе переробляти 150 тис. тонн ТПВ/рік, «Дніпрорудненський» - 100 тис. тонн, «Оріхівський» - 50 тис. тонн, «Мелітопольський» - 150 тис. тонн, «Михайлівський» - 50 тис. тонн, «Пологівський» - 150 тис. тонн, «Хортицький» - 150 тис. тонн та «Запорізький» - 350 тис. тонн ТПВ/рік, - повідомив посадовець.

За його словами, наразі в регіоні розроблено та затверджено у встановленому порядку 373 інвестиційних проекти на загальну суму 512,3 млн. грн.. Вони стосуються встановлення приладів обліку, зовнішнього освітлення, водопостачання та водозабірних споруд, капітального ремонту житлових будинків, ліфтового господарства, теплопостачання, водовідведення та очисних споруд.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області