Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ринок праці залишатиметься доступним для людей передпенсійного віку

12 травня 2014 - 11:21

Ринок праці залишатиметься доступним для людей передпенсійного віку

У часи економічних труднощів все актуальнішим стає питання працевлаштування, особливо гостро це стосується людей передпенсійного віку. За інформацією обласного центру зайнятості, за чотири місяці поточного року на обліку перебувало 8798 безробітних віком від 50 до 60 років. За цей період працевлаштовано 1942 особи, що складає 22,1%.

Згідно з чинним Законом України «Про зайнятість населення» з 1 січня 2013 року предпенсійний вік працівника починається з 50 років, а не як раніше - за два роки до пенсії. Це було зроблено для того, щоб більше людей мало додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню.

За цим законом  роботодавці, які мають у штаті 20 і більше працівників, зобов’язані 5% трудового колективу формувати із соціально вразливих категорій населення, у тому числі з людей передпенсійного віку. Крім того, передбачено стимулювання роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування людей, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці. Роботодавцю за відповідну особу компенсуються витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Служба зайнятості надає можливості громадянам, які належать до цієї категорії, пройти курси підвищення кваліфікації чи отримати зовсім іншу професію в навчальних закладах. Серед новацій - ваучери для навчання. Отримати ваучер для навчання (на здобуття нової професії або підвищення кваліфікації) може громадянин віком від 45 років – як безробітний, так і працюючий,  який має страховий стаж не менше 15 років. З початку року такою можливістю скористались 135 запоріжців, які старші 50 років, з них 54 - безробітні.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України